Celsius: Zaustavljeni svi transferi i podizanja

Celsius: Zaustavljeni svi transferi i podizanja

Međunarodna kompanija sa razvojnim centrom u Srbiji, Celsius Network, koja je kreditor u domenu kriptovaluta, pauziraće isplate i transfere između računa zbog „ekstremnih tržišnih uslova“, saopšteno je u ponedeljak, kao reakcija na najnoviji talas pritiska u kripto industriji.

Bitkoin je produžio raniji pad nakon Celzijusove objave, pao je za više od 6% na čak 24.888 dolara, što je najniži nivo u 18 meseci. Eter, druga najveća kriptovaluta na svetu, pala je za više od 8% na 1.303 dolara, što je najniži nivo od marta 2021.

„Preduzimamo ovu neophodnu akciju kako bismo stabilizovali likvidnost i poslovanje dok preduzimamo korake da očuvamo i zaštitimo imovinu“, navodi kompanija u postu na blogu.

„Štaviše, kupci će nastaviti da prikupljaju nagrade tokom pauze u skladu sa našom posvećenošću klijentima.“

Celsius Network, koja je prikupila 750 miliona dolara finansiranja krajem prošle godine, značajan je igrač u kripto pozajmljivanju. Nudi kamatonosne proizvode kupcima koji deponuju svoje kriptovalute kod kompanije, i pozajmljuje kriptovalute kako bi zaradili dobit.

Do 17. maja, kompanija je obrađivala zajmove u vrednosti od 8,2 milijarde dolara i imala je 11,8 milijardi dolara imovine, navodi se na njenoj veb stranici.

U avgustu prošle godine kompanija je objavila da ima više od 20 milijardi dolara u sredstvima.

Dok kripto pozajmljivanje postaje sve veći posao, sektor je bio pod nadzorom regulatora, posebno u SAD.

Kripto tržišta su bila pod pritiskom poslednjih meseci, pala su zajedno sa drugim takozvanim rizičnim sredstvima kako su kamatne stope rasle širom sveta.

Pad cena je takođe bio uzrokovan i doprineo kolapsu nekih kripto projekata. Najznačajniji je pad stabilnog coin-a TerraUSD, koji je prošlog meseca narušio vezanost za dolar u odnosu 1:1 i izgubio vrednost, potresajući kripto industriju.