Celsius Network smanjuje poslovne planove nakon bankrota

Celsius Network smanjuje poslovne planove nakon bankrota

Celsius Network, poznati zajmodavac kriptovaluta, revidirao je svoje poslovne planove nakon bankrota, fokusirajući se isključivo na rudarenje bitkoina. Ova odluka dolazi usled izraženog skepticizma američkih regulatora prema drugim planiranim poslovnim linijama kompanije.

U saopštenju dato u ponedeljak, Celsius je najavio promene u planovima restrukturiranja, koje su uključivale zarađivanje naknada za potvrđivanje blokčejn transakcija i upravljanje portfeljem kredita u kriptovalutama. Kompanija je navela da je promenila kurs nakon dobijanja „povratnih informacija“ od američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC).

Iako SEC nije izričito navela da li bi poslovni planovi nove kompanije prekršili američki zakon, zadržala je pravo da donese takvu odluku u budućnosti. Celsius je dobio odobrenje za svoj plan iz poglavlja 11 od američkog stečajnog suda na Menhetnu 9. novembra, omogućavajući kompaniji da vrati kriptovalute kupcima i formira novu kompaniju u vlasništvu poverilaca Celziusa.

Celsius sada planira zadržati određenu imovinu i likvidirati je kao deo okončanja stečaja. Naglašava se da će rudarenje bitkoina postati „osnovni posao“ nove kompanije, smanjujući obim i obim poslovanja. Očekuje se da će ova promena dovesti do nižih naknada za upravljanje i povećanja količine kriptovalute koja će biti direktno vraćena kupcima od januara 2024.

Kompanija će tražiti sudsko odobrenje modifikovanog plana stečaja u narednim nedeljama, dok će pregovarati sa Farenhajtom, konzorcijumom izabranim da vodi reorganizovanu kompaniju. Celzius je podneo zahtev za zaštitu u poglavlju 11 u julu 2022, nakon što je zamrznuo račune klijenata, izazivajući jedan od najvećih kripto kolapsa te godine.