Bundesbanka prognozira da će „pozitivni impulsi“ poticati iz lične potrošnje i oporavka uslužnog sektora

Bundesbanka prognozira da će „pozitivni impulsi“ poticati iz lične potrošnje i oporavka uslužnog sektora

Bundesbanka je izdala prognozu koja ukazuje na blagi rast nemačke privrede od početka drugog kvartala, pri čemu je uslužni sektor ključni pokretač ekonomske aktivnosti. Centralna banka predviđa da će taj rast biti podržan oporavkom lične potrošnje, što je pozitivan znak za ekonomiju.

Prema saopštenju Bundesbanke, „Pozitivni impulsi“ trebalo bi da proizađu iz nastavka rasta lične potrošnje i oporavka uslužnog sektora, što se temelji na istraživanju Ifo instituta za maloprodaju i ugostiteljstvo.

Iako je lična potrošnja bila slaba u prvom kvartalu zbog neizvesnosti među potrošačima, centralna banka vidi mogućnost rasta u drugom kvartalu, posebno u uslužnom sektoru. Ipak, industrijski sektor, posebno automobilska i mašinska industrija, još uvek se suočava sa izazovima, dok se očekuje postepeni oporavak u drugoj polovini godine.

Bundesbanka je takođe istakla da će inflacija vjerovatno ojačati u narednim mesecima, odražavajući prošlogodišnju nisku uporednu bazu. Ovi podaci pružaju uvid u dinamiku nemačke ekonomije i ukazuju na stabilnost i postepeni oporavak nakon perioda izazova.