Nemačka centralna banka beleži najveći broj falsifikovanih novčanica u poslednjih sedam godina

Nemačka centralna banka beleži najveći broj falsifikovanih novčanica u poslednjih sedam godina

Nemačka centralna banka (Bundesbanka) saopštila je da je u prvoj polovini 2024. godine povukla iz opticaja najviše falsifikovanih novčanica u poslednjih sedam godina. U prvih šest meseci godine otkriveno je 38.578 falsifikovanih novčanica nominalne vrednosti 2,4 miliona evra, što predstavlja povećanje od 29% u poređenju sa drugom polovinom 2023. godine.

Ovaj broj falsifikovanih novčanica je najviši od 2017. godine, a najčešće falsifikovane su novčanice od 50 i 20 evra. Član odbora Bundesbanke Burkhard Balc ističe da falsifikati, naročito novčanice od 10 i 20 evra, lako upadaju u oči.

Gubitak zbog falsifikovanih novčanica je porastao za pet procenata, dok su najčešće falsifikovane novčanice od 50 evra, sa udelom od 37%, a slede one od 20 evra sa udelom od 30%. Novčanice od 10 evra, koje su u prethodnim mesecima bile češće, sada čine samo sedam procenata falsifikata, dok su novčanice od 200 i 500 evra znatno ređe i čine samo deset procenata falsifikata.

I pored povećanja broja falsifikata, ukupan broj falsifikovanih novčanica ostaje na niskom nivou, sa prosečnim udelom od devet falsifikovanih novčanica na 10.000 stanovnika, naglašava Bundesbanka.