Budžetski deficit SAD se povećao u odnosu na prošlu godinu

Budžetski deficit SAD se povećao u odnosu na prošlu godinu

Vlada SAD je objavila budžetski deficit od 220 milijardi dolara za avgust, što je 29 odsto više u odnosu na jaz od 171 milijardu dolara koji je zabeležen u istom mesecu prošle godine, pošto su potrošnja na zdravstvene usluge, obrazovanje i kamate na javni dug premašila duplo veći porast prihoda, saopštilo je u utorak Ministarstvo finansija, preneo je Rojters.

Trezor je saopštio da su prihodi u avgustu porasli za 35 milijardi dolara, ili 13%, u odnosu na godinu ranije na 304 milijarde dolara, uz povećanje od 25 milijardi dolara, ili 11%, povećanje poreza na dohodak pojedinaca koji čine većinu dobiti.

Međutim, rashodi su porasli za 84 milijarde dolara, ili 19%, na 523 milijarde dolara, što je dovelo do samo drugog povećanja federalnog deficita u odnosu na prethodnu godinu do sada u fiskalnoj 2022., koji se završava 30. septembra. Drugi u odnosu na prethodnu godinu povećanje se dogodilo u novembru 2021.

Povećanje potrošnje u odnosu na prethodnu godinu predvođeno je povećanjem izdataka za Medicare od 50 milijardi dolara ili 153%, programom zdravstvenog osiguranja za starije osobe, i skokom potrošnje za obrazovanje od 19 milijardi dolara ili 127%. Povećanje kamata na trezorske hartije od 30 milijardi dolara, ili 53%, odražava povećanje kamatnih stopa koje je ubrzano ove godine dok su se Federalne rezerve borile da obuzdaju najveću inflaciju u poslednje četiri decenije.

Za prvih 11 meseci fiskalne 2022, deficit je pao za 65% na 946 milijardi dolara sa 2,71 triliona dolara u prošlogodišnjem periodu, što je sadržalo najveći deo potrošnje iz Zakona o američkom planu spasavanja od 1,9 biliona dolara predsednika Džoa Bajdena.