Budimpešta: EU nije dala Mađarskoj bezbednosne garancije za naftu

Budimpešta: EU nije dala Mađarskoj bezbednosne garancije za naftu

Evropska unija do sada nije pružila Mađarskoj čvrste garancije njene energetske bezbednosti usred napora da se postepeno ukine uvoz ruske nafte, saopštila je mađarska vlada u sredu. Komentar je usledio uoči sastanka izaslanika EU o toj odluci.

Pres služba mađarske vlade rekla je agenciji AFP da ne vidi nikakav plan ili garanciju o tome kako bi se čak i tranzicija mogla upravljati na osnovu trenutnih predloga i šta bi garantovalo energetsku bezbednost Mađarske.

Kako prenosi AFP, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je da se Mađarskoj i Slovačkoj, dvema državama koje uveliko zavise od ruske nafte, da dodatni prelazni period kako bi se obezbedila manje bolna primena zabrane.

Postepeno ukidanje ruske nafte reklamirano je kao jedna od komponenti šeste runde sankcija EU protiv Moskve, o kojoj su u sredu razgovarali predstavnici svih 27 zemalja članica EU. Da bi nove sankcije stupile na snagu, paket mora biti jednoglasno podržan.

Mađarska je ranije bila protiv predložene zabrane uvoza ruske nafte, a ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto je u utorak istakao da je „trenutno fizički nemoguće upravljati Mađarskom ili mađarskom ekonomijom bez ruske nafte“. Prema Budimpešti, čak 65 odsto nafte dobija iz Rusije.

Slovačka, iako aktivno podržava Ukrajinu, uključujući isporuku oružja, takođe se protivila planu Brisela. Ministar ekonomije zemlje Ričard Sulik rekao je novinarima u utorak da jedina slovačka rafinerija, Slovnaft, ne može da zameni rusku naftu alternativom preko noći, dodajući da će zamena tehnologije potrajati i do nekoliko godina. Zvaničnik je potvrdio da će Bratislava „insistirati na izuzeću“.

Obe zemlje dobijaju rusku naftu preko naftovoda Druzhba iz sovjetskog doba.

U ponedeljak je Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike EU, izvestio da Evropska komisija namerava da na ovaj ili onaj način uvede zabranu do početka sledeće godine. Rusija izvozi skoro polovinu svoje sirove nafte i naftnih derivata u Evropu, što predstavlja značajan izvor njenih prihoda.