Brodski gigant napušta Rusiju

Brodski gigant napušta Rusiju

Američka kompanija za transport i logistiku UPS odlučila je da obustavi komercijalne aktivnosti u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini, preneo je Rojters u utorak. Taj korak je navodno preduzet zbog sukoba koji je u toku u Ukrajini.

UPS je suspendovao isporuku paketa u Rusiju i Ukrajinu krajem februara, kada je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi, zajedno sa još jednim američkim brodarskim gigantom, FedEkom. Nijedna kompanija nije objavila kada planiraju da nastave sa pružanjem usluga u regionu.

Kako se navodi u publikaciji, direktne isporuke u sve tri zemlje iznosile su manje od 1% prihoda UPS-a u 2021. Zbog toga se očekuje da zastoj u aktivnostima kompanije u regionu neće izazvati značajne gubitke.

Ranije u utorak, UPS je izvestio o boljoj kvartalnoj zaradi od očekivane nakon što je kompanija podigla cene usred porasta e-trgovine. Prema podacima IBES-a iz Refinitiva, UPS je zaradio 24,4 milijarde dolara u prvom kvartalu godine, nadmašivši očekivanja analitičara od 23,78 milijardi dolara.