Britanija sankcioniše rusko zlato

Britanija sankcioniše rusko zlato

Velika Britanija je dodala zabranu transakcija sa ruskim zlatom na svoju listu ograničenja koja su postavljena centralnoj banci zemlje ranije ovog meseca. Ovo je objavljeno u ažuriranoj verziji smernica za sankcije objavljene na sajtu britanske vlade u petak.

„Uputstvo je ažurirano kako bi se razjasnilo da se zabrana pružanja finansijskih usluga u svrhu deviznih rezervi i upravljanja imovinom takođe odnosi na transakcije koje uključuju zlato… Zabranjeno je pružanje finansijskih usluga za obavljanje transakcija sa Centralnom bankom Ruske Federacije koje uključuju njenu zlato“, navodi se u dokumentu sa uputstvima.

U dokumentu, koji je prvobitno objavljen 28. februara, navodi se da je britanskim subjektima zabranjeno obavljanje bilo kakvih transakcija sa ruskom centralnom bankom, Ministarstvom finansija ili fondom bogatstva. Dodatak pojašnjenja o zlatu usledio je nakon što su se pojavile zabrinutosti da bi Rusija mogla da koristi transakcije zlata da izbegne sankcije.

U četvrtak je Ministarstvo finansija SAD takođe objavilo smernice na svojoj veb stranici u kojima upozorava da bi transakcije u vezi sa zlatom koje uključuju Rusiju mogle biti predmet sankcija američkih vlasti.

Ograničenja utiču na trgovinu ruskim zlatom na berzi metala u Britaniji i SAD. Oni ne sprečavaju Rusiju da prodaje svoje zlato drugim zemljama ili razmenjuje.