Britanci traže „jeftiniji“ život u inostranstvu

Britanci traže „jeftiniji“ život u inostranstvu

Dramatični rast troškova života podstakao je mnoge Britance da razmisle o odlasku iz Velike Britanije, tvrde profesionalci koji se brinu za ambiciozne iseljenike. Google pretrage za preseljenje u inostranstvo porasle su za 1.000% u aprilu, a SAD, Kanada i Australija su bile tri prve željene destinacije.

Telegraf je prvi izvestio o alarmantnom trendu u petak, pripisujući želju za emigriranjem „maskim troškovima života, jer rastuće cene energije i rastuća inflacija uništavaju kućne budžete“.

Izdanje je okrivilo kombinaciju povećanja poreza i inflacije, koja je zvanično dostigla 7% u martu, a Banka Engleske je upozorila da bi mogla dostići 10% ove godine. Takođe je došlo do skoka u troškovima energije i kućnih dobara.

„Ljudi plaćaju mnogo više za sve i to je kulminacija loših vesti. To navodi ljude na razmišljanje da im je potreban novi početak i znaju da će imati mnogo jeftiniji život u inostranstvu“, rekao je Džejson Porter iz Blevins Franks, firme koja pruža finansijske savete britanskim iseljenicima širom Evrope.

Istraživanje londonskih advokata za migracije u Reiss Edvards pokazalo je hiljadu puta porast u potrazi za načinom preseljenja u inostranstvo. Samo upiti o australijskim vizama porasli su za 670%, saopštila je kompanija.

„Britanska javnost je suočena sa postepenim porastom troškova života od pandemije, koji je enormno povećan u poslednjih nekoliko meseci“, rekao je Amar Ali iz Reiss Edvardsa za Dejli mejl, kada se kuća raspitivala o izveštaju. .

SAD su na vrhu liste zemalja u koje bi Britanci želeli da emigriraju, a slede Kanada, Australija i Novi Zeland. Španija i Francuska koje ne govore engleski su takođe na listi prvih šest zbog nižih troškova života.

Analiza Livingcost-a koju je citirao Dejli mejl kaže da prosečna plata nakon oporezivanja u SAD može da pokrije troškove života u vrednosti od dva meseca, u poređenju sa 1,6 u Velikoj Britaniji. Dok je inflacija u evrozoni u aprilu iznosila 7,5 odsto, život u Francuskoj i dalje košta 6 odsto manje, dok je Španija više od 18 odsto jeftinija, navodi Numbeo.