Brazilska ekonomija nadmašila očekivanja i ostvarila rast od 2,9% u 2023. godini

Brazilska ekonomija nadmašila očekivanja i ostvarila rast od 2,9% u 2023. godini

Vladin institut za statistiku u petak je objavio da je brazilska ekonomija porasla za 2,9% u 2023. godini, nadmašivši očekivanja i impresionirajući mnoge ekonomiste. Ovaj rast je iznenađujući s obzirom na početne prognoze koje su predviđale rast od samo 0,8%.

Prošle godine, brazilska ekonomija zabeležila je rast od 3%, delimično zahvaljujući vladinim programima potrošnje koje je sprovodio tadašnji predsednik Žair Bolsonaro tokom njegove neuspele kandidature za reizbor.

Prema preliminarnim podacima o bruto domaćem proizvodu, Brazilska ekonomija sada se nalazi na devetom mestu po veličini u svetu. Dostizanje BDP-a od 2,17 biliona dolara prošle godine premestilo je ovu južnoameričku naciju ispred Kanade i Rusije.

Rekordna proizvodnja soje i kukuruza bila je ključni faktor u postizanju ovih rezultata, kako je izjavila Rebeka Palis, koordinatorka u IBGE-u.

Vlada je izrazila očekivanje da će rast u 2024. godini iznositi 2,2%, što bi ponovo bilo iznad tržišnih očekivanja. Predsednik Luiz Inasijo Lula da Silva izrazio je nameru da poveća ovaj broj iznad 3% ove godine privlačenjem većeg broja stranih investicija u Brazil.