Bolivija osporava globalnu dominaciju dolara kineskim juanom i ruskom rubljom

Bolivija osporava globalnu dominaciju dolara kineskim juanom i ruskom rubljom

Vlada Bolivije odlučna je da obuzda zavisnost od američkog dolara za spoljnu trgovinu, umesto da se okrene kineskom juanu, rekli su zvaničnici, dok latinoamerička podrška alternativnim valutama raste, prenosi Rojters.

Ministar ekonomije Marselo Montenegro rekao je da ta andska zemlja prati „šablon na nivou međunarodne trgovine, koji generiše progresivno povećanje upotrebe juana u spoljnoj trgovini“, tokom konferencije za novinare održane u četvrtak u La Pazu.

Bolivija se suočila sa mesecima ozbiljne nestašice dolara, delimično izazvane padom proizvodnje prirodnog gasa, ključnog nacionalnog izvoza. Neto devizne rezerve su pale na otprilike 4 milijarde dolara sa maksimuma od 15 milijardi dolara iz 2014. godine, pritiskajući državne finansije i ugrožavajući dugo branjenu valutnu vezu Bolivije sa dolarom.

„Kina je postala najveći svjetski izvoznik. A u kojoj valuti bi veliki izvoznik želio da primi sve što proizvede? Ne u dolarima, već u svojoj valuti“, poručila je Montenegro.

Preko bolivijske državne banke, Banco Union, uvoznici i izvoznici mogu da trguju u juanima od februara, a ruskoj rublji od marta, rekli su zvaničnici banke.

Finansijske transakcije u vrednosti od 278 miliona kineskih juana (38,7 miliona dolara) činile su 10 odsto spoljnotrgovinske razmene Bolivije od maja do jula, saopštila je Montenegro.

Ruski ambasador u Boliviji Mihail Ledenev rekao je da transakcije između Banco Union i ruske Gasprombanke olakšavaju „rad ruskih kompanija na tržištu“ uprkos ekonomskim sankcijama koje su zapadne zemlje uvele Moskvi od 2022. godine.

Kina i Rusija pojačavaju ulaganja u razvoj ogromnih, ali uglavnom neiskorišćenih resursa litijuma u ​​Boliviji, kako bi zadovoljile rastuću potražnju za metalom koji se koristi za pravljenje baterija za električna vozila.

Ranije ove godine potpisana su tri ugovora o litijumu sa dve kineske i jednom ruskom firmom, kojima je obećano da će investirati ukupno 2,8 milijardi dolara, što bi moglo da bude delimično u juanima, saopštila je Montenegro.

Kineska valuta bi takođe mogla da se koristi za otplatu neotplaćenih vladinih kredita iz Pekinga i poboljšanje trgovinske integracije među zemljama Latinske Amerike, dodao je ministar. Brazil i Argentina su takođe olakšali trgovinu u juanima.