Bolivija dobija zeleno svetlo za punopravno članstvo u Mercosur-u

Bolivija dobija zeleno svetlo za punopravno članstvo u Mercosur-u

Bolivija bi trebalo da postane punopravna članica južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur nakon odluke brazilskog Senata u utorak da odobri prijem te zemlje, piše Rojters.

Očekuje se da će glasanje o pristupanju Bolivije Merkosuru biti zvanično završeno tokom regionalnog samita 7. decembra u Rio de Žaneiru.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je privremeno predsedavajući trgovinskog saveza koji takođe uključuje Argentinu, Paragvaj i Urugvaj, pozdravio je proširenje u sredu u objavi na društvenoj mreži X.

„Hvala senatorima što su završili ovaj proces i čestitam predsedniku Arceu i Boliviji što su nam se pridružili u Merkosuru“, rekao je Lula na društvenim mrežama.

Punopravno članstvo Bolivije je nastajalo osam godina. Zabrinutost zbog solidnosti demokratskih institucija u zemlji dugo je odlagala njen prijem.

Predsednik Bolivije Luis Arse zahvalio je u sredu „naporima“ brazilskog lidera i njegovog naroda za ono što je Arse opisao kao „istorijsku prekretnicu“ za svoju zemlju u suočavanju sa globalnim izazovima, u postu na X.

Senatori u Brazilu su u utorak istakli da će ulazak Bolivije podstaći regionalnu integraciju i uspostaviti nova tržišta za brazilske kompanije s obzirom na njene relevantne rezerve prirodnog gasa, litijuma i drugih strateških minerala.

Proširenje Merkosura dolazi u trenutku kada se Lula utrkuje da sklopi sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom do kraja ove godine uprkos dodatnim ekološkim obavezama koje je EU preuzela i koje su odugovlačile pregovore.

Izgledi za konačno sklapanje trgovinskog sporazuma sa EU dobili su na snazi nakon izbora ultraliberalnog Havijera Mileija, čvrstog kritičara Merkosura, za predsednika Argentine. Milei stupa na dužnost 10. decembra.

Kritičari upozoravaju da bi loša evidencija o krčenju šuma u ​​Boliviji mogla da ometa buduće pregovore između EU i Merkosura. Bolivija je bila jedan od najvećih prekršitelja primarnih krčenja šuma prošle godine, iza samo Brazila i Demokratske Republike Kongo, prema Global Forest Watch-u koji prati stope krčenja šuma.