Bogatstvo Elona Maska palo za 20 milijardi dolara

Bogatstvo Elona Maska palo za 20 milijardi dolara

Bogatstvo Elona Maska palo je u četvrtak za 20,3 milijarde dolara nakon što su Tesline akcije doživele najveći pad zbog straha od pada profita kompanije, preneo je Blumberg.

Tesla je pao za 9,7% na 262,90 dolara po akciji tokom trgovanja u Njujorku u četvrtak, što je najveći pad od 20. aprila. To dolazi nakon što je Musk, izvršni direktor kompanije, u sredu najavio da će Tesla morati da nastavi da snižava cene ako kamatne stope nastave da rastu.

Maskova neto vrednost pala je na 234,4 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, što je sedmo najveći pad ikada među najbogatijim ljudima na svetu na listi, navodi agencija.

Ovo je dodatno suzilo jaz u bogatstvu između dvoje najbogatijih ljudi na svetu – Maska i Bernarda Arnoa, predsednika kompanije LVMH za proizvodnju luksuzne robe.

Međutim, čak i nakon pada, Muskovo bogatstvo i dalje premašuje Arnaultovo za oko 33 milijarde dolara.

U junu je Musk pretekao Arnaulta i postao najbogatija osoba na svijetu nakon što su dionice LVMH-a na pariskoj berzi pale za 2,6%. Teslin izvršni direktor i tajkun luksuzne robe bili su na prvom mestu ove godine u Blumbergovom indeksu milijardera.

Musk poseduje oko 13% svih Teslinih akcija, što njegovo lično bogatstvo direktno povezuje sa vrednošću kompanije za proizvodnju električnih vozila. Takođe izvlači bogatstvo iz fondova u Space Exploration Technologies i Tvitter-u.

Njegova neto vrednost porasla je za oko 118 milijardi dolara na preko 250 milijardi dolara ove godine do srede, nakon što su akcije Tesle porasle za 136 odsto od početka godine.

Milijarder Arno je dodao 39 milijardi dolara svojoj neto vrednosti, koja se ove godine popela na 201,2 milijarde dolara nakon što su akcije u LVMH-u, matičnoj kompaniji Louis Vuitton, Moet & Chandon i Hennessi, kao i brendovima uključujući Givenchi, Christian Dior, Bulgari i Sephora, porasle za 2023% u 2012.