Bivši ruski predsednik otkriva šta bi „sankcije“ značile za svet

Bivši ruski predsednik otkriva šta bi „sankcije“ značile za svet

Sankcije uvedene Moskvi dovele bi do „kolapsa“ međunarodnih institucija, uključujući UN, kaže Dmitrij Medvedev.

Sankcije koje zapadne nacije neprestano uvode Rusiji od početka njene vojne operacije u Ukrajini samo dodatno narušavaju postojeći sistem međunarodnih institucija i autoritet UN, rekao je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u Telegramu petak.

U početku se reč „sankcije“ primenjivala samo na mere koje je nametnuo Savet bezbednosti UN, tvrdi on, dodajući da sve što zapadne nacije danas nazivaju „sankcijama“ nije ništa drugo do neka unilateralna ograničenja koja se ne mogu smatrati „sankcijama“ prema međunarodno pravo.

„Ovo nije ništa drugo do kršenje suverenih prava Ruske Federacije koje su počinile određene nacije i blokovi“, rekao je on, kritikujući zapadne sankcije kao „nezakonite“. „Neviđene razmere“ zapadnih ograničenja protiv Moskve dovele bi samo do „kolapsa svih međunarodnih institucija i pre svega UN“, upozorio je Medvedev, koji je trenutno zamenik predsednika ruskog saveta bezbednosti.

Bilo kakva dalja ograničenja bi takođe mogla da dovedu sam sistem međunarodnih odnosa u ćorsokak, jer bi odnosi između mnogih nacija ili bili degradirani ili potpuno raskinuti, tvrdi Medvedev.

Bivši predsednik je takođe rekao da se sankcije mogu posmatrati kao ništa drugo do agresija, jer „imaju za cilj da naruše ekonomsku nezavisnost jedne nacije, a time i njen suverenitet“.

„U suštini, to je objava ekonomskog rata“, dodao je on, upozoravajući da takve akcije zahtevaju mere samoodbrane pogođene nacije.

„Niko ne treba da sumnja da će Rusija iskoristiti svoje pravo [za samoodbranu] iako smatra da je potrebno“, rekao je on. Ipak, takva ograničenja su i dalje osuđena na propast u postizanju zacrtanog cilja, odnosno slabljenja Rusije, smatra bivši predsednik, dodajući da će ona samo naterati Ruse da se okupe iza lidera nacije i da one koji su uveli sankcije smatraju „ruskim neprijatelji“.

„Rezultat [sankcija] će biti uništeni svetski poredak i izuzetno teške posledice po globalnu ekonomiju“, upozorio je Medvedev i dodao da će do tada „svima biti jasno da je tobožnja efikasnost sankcija apsolutna laž.”

Njegovi komentari su usledili kada je EU najavila novu seriju sankcija Rusiji. Ranije u petak, blok je rekao da će uvesti kazne za finansijski i trgovinski sektor, kao i embargo na ruski ugalj. Izvoz nafte i gasa ostao je nepromenjen. Rusija je u četvrtak takođe suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava.