Bivši glavni akcionar Credit Suisse prodaje ceo udeo u banci

Bivši glavni akcionar Credit Suisse prodaje ceo udeo u banci

Harris Associates, jedan od najdužih većih akcionara Credit Suisse, prodao je ceo svoj udeo u švajcarskoj banci nakon što je izgubio strpljenje sa svojom strategijom da zaustavi uporne gubitke i egzodus klijenata, izvestio je Fajnenšel tajms.

Haris, koji je ostao lojalan uprkos nizu skandala u grupi, otkrio je udeo od oko 10% u banci prošlog avgusta, ali ga je smanjio na 5% u januaru.

Haris je počeo da smanjuje svoju izloženost u oktobru nakon što je Credit Suisse prikupio 4 milijarde švajcarskih franaka (4,27 milijardi dolara) od investitora, a kada ju je Saudijska nacionalna banka zamenila kao glavni investitor, rekao je za Fajnenšel tajms Dejvid Hero, zamenik predsednika Harris Associatesa.

„Postoji pitanje o budućnosti franšize. Bilo je velikih odliva iz upravljanja bogatstvom“, rekao je Herro, citira list. Credit Suisse je prijavio naglo ubrzanje povlačenja u četvrtom kvartalu, sa odlivom od više od 110 milijardi švajcarskih franaka (120 milijardi dolara).

„Imamo mnogo drugih opcija za ulaganje“, dodao je on. „Raste kamatne stope znače da se veliki broj evropskih finansijskih izveštaja kreće u drugom pravcu. Zašto ići na nešto što sagoreva kapital kada ostatak sektora sada to stvara?“

Harris Associates nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

U izjavi Rojtersu poslanoj e-poštom u nedelju, Credit Suisse je rekao da smo „ispred našeg plana i imamo jasne strateške ciljeve“.

„Laserski smo fokusirani na uspešno izvršenje našeg plana i na napredak ka našim ciljevima kako bismo osigurali da novi Credit Suisse isporučuje održivu vrednost za sve naše zainteresovane strane“, dodaje se u saopštenju.

Druga po veličini švajcarska banka takođe je započela veliku reviziju svog poslovanja, smanjujući troškove i radna mesta kako bi oživela svoje bogatstvo, uključujući stvaranje posebnog poslovanja za svoju investicionu banku pod brendom CS First Boston.

Credit Suisse je prošlog meseca prijavio svoj najveći godišnji gubitak od globalne finansijske krize 2008. nakon što su uznemireni klijenti povukli milijarde iz banke, i upozorio je na dalji „značajan“ gubitak ove godine.