Bitcoin dostiže više od 1-godišnjeg maksimuma

Bitcoin dostiže više od 1-godišnjeg maksimuma

Bitkoin, najveća kriptovaluta na svetu, u petak je dostigao najviši nivo od više od godinu dana, zatvarajući nedelju dana dobitka koji je delimično pomogao planovima BlackRock-a da stvori fond kojim se trguje bitkoinima (ETF) ) uprkos pojačanom nadzoru američke regulative u sektoru digitalne imovine, prenosi Rojters.

BlackRock, najveći svetski menadžer imovine, podneo je prošle nedelje zahtev za pokretanje iShares Bitcoin Trust, ETF-a koji bi imao Coinbase Custodi kao svog čuvara, kao i ponudio institucionalnim investitorima izloženost ciptovaluti.

Kripto berza EDKS Markets, koju podržavaju investicione firme Charles Schvab, Fideliti i Citadel Securities, takođe je ranije ove nedelje objavila da će dozvoliti trgovanje nekim kriptovalutama.

Ovi potezi su oživeli interesovanje investitora za kriptovalute, koje su bile u padu nakon niza kolapsa kripto kompanija, uključujući iznenadni kolaps razmene FTKS krajem prošle godine.

Negativno raspoloženje pojačano je pojačano regulatorno ispitivanje, uključujući potez američke Komisije za hartije od vrednosti ovog meseca da tuži kripto gigante Coinbase Global (COIN.O) i Binance, navodeći kršenje njenih pravila. Par negira optužbe.

Bitcoin je dobio skoro 25% na vrednosti od BlackRock-ove prijave. Porastao je na čak 31.458 dolara u petak, najviši nivo od 7. juna 2022. godine, a poslednji put je povećan za 3,29% na 30.872 dolara.

„Tamni oblaci koji zasenjuju kriptovalute povukli su se poslednjih dana usred naleta institucionalnog interesovanja“, rekla je Kejt Lorens, generalni partner kompanije Bloccelerate VC, koja ulaže u kripto projekte.

„Kao što su BlackRock, Charles Schvab, Fideliti i Citadel bacanje svojih šešira u kripto ring je izuzetno značajno jer pokazuje da su institucije veoma ozbiljne po pitanju prostora – uprkos nedavnom regulatornom udaru.

Investitori su gomilali kriptovalute kada su kamatne stope bile niske, gurajući tržište na vršnu vrednost od 3 biliona dolara u 2021. Ali su postali oprezni kako su stope rasle, a vrednost tržišta sada iznosi oko 1,24 biliona dolara, prema podacima CoinGecko.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta na svetu, porasla je za više od 16% od prošle nedelje. Porastao je za 1,63% na 1.903,20 u petak.

Neki posmatrači tržišta rekli su da bi napad SEC-a mogao biti dobar za bitkoin, koji se generalno smatra robom, a ne hartijom od vrednosti, i stoga izvan nadležnosti SEC-a.

„Tužba SEC-a je stvorila prilike za robusne, regulisane igrače, tako da sam oprezno optimista da će ovaj BlackRock događaj imati izvesnu održivost“, rekao je Dag Švenk, izvršni direktor kompanije Digital Asset Research.