Berze i menadžeri imovine se sukobljavaju oko pravila tržišta EU

Berze i menadžeri imovine se sukobljavaju oko pravila tržišta EU

Berze i menadžeri imovine su se sukobili uoči pregovora Evropske unije ove nedelje o tome koliko informacija investitorima treba dati da bi pronašli najbolje ponude na fragmentiranim evropskim berzama, prenosi Rojters.

Evropski parlament i države EU počinju u utorak pregovore o finalizaciji reforme pravila o hartijama od vrednosti bloka, poznate kao MiFID, sa ciljem da njegovo tržište kapitala učini efikasnijim sada kada se suoči sa konkurencijom Londona nakon Bregzita.

Uključuje obavezne doprinose sa platformi za trgovanje „konsolidovanoj traci“ ili evidenciji cena akcija, što je dugogodišnja karakteristika američkih tržišta. Prihod od prodaje trake delio bi se među saradnicima.

U početnim pozicijama, parlament je podržao traku koja pruža cene završenih trgovanja akcijama u realnom vremenu – trenutno mnogi investitori dobijaju samo odložene cene – i dubinski pregled ponuđenih cena pre trgovine.

Države EU su takođe podržale traku sa završenim trgovinama akcijama u realnom vremenu, ali sa manje sveobuhvatnim podacima pre trgovine.

Berze, koje zarađuju na tržišnim podacima, kažu da parlament ide dalje od transparentnosti da bi investitorima dao alat za trgovanje.

„Uključivanje podataka pre trgovine u realnom vremenu, prema predlogu Evropskog parlamenta… samo bi dodatno poremetilo strukturu tržišta EU“, saopštila je Federacija evropskih berzi hartija od vrednosti (FESE) u prošlonedeljnom saopštenju.

Ali Udruženje finansijskih tržišta u Evropi (AFME), čiji članovi uključuju globalne banke i menadžere imovine, saopštilo je u ponedeljak da bi „ambiciozni snimak pre trgovine u realnom vremenu“ pomogao da se preokrene zabrinjavajući trend da su evropske berze „znatno manje dinamičan“ nego njihovi vršnjaci iz SAD.

Evropsko udruženje za upravljanje fondovima i imovinom (EFAMA) takođe podržava stav parlamenta, rekavši da se likvidnost na evropskim berzama smanjila za 25 odsto od 2013. u poređenju sa porastom od 23 odsto na američkim tržištima, uz niz faktora koji tome doprinose.

„Jedna od njih je nesumnjivo odsustvo konsolidovane trake za akcije bez koje je složeno i fragmentirano tržište EU27 stavljeno u nepovoljan položaj na globalnom nivou kada se plasira međunarodnim investitorima“, rekla je EFAMA.

Pregovori će takođe nastojati da se izglade neslaganja oko toga da li brokerima treba zabraniti da primaju proviziju za slanje naloga za akcije na određenu platformu.