Američki berzanski indeksi beleže pad zbog zabrinutosti oko kamatnih stopa

Američki berzanski indeksi beleže pad zbog zabrinutosti oko kamatnih stopa

Američki berzanski indeksi povukli su se sa svojih rekordnih nivoa u sredu zbog rastuće zabrinutosti oko visokih kamatnih stopa koje povećavaju pritisak na tržište. S&P 500 je pao za 0,4% u popodnevnom trgovanju, dan nakon što je postavio najnoviji rekord. Dov Jones Industrial Average je pao za 213 poena, ili 0,5%, dok je Nasdak kompozit bio 0,4% niži nakon postavljanja najnovijeg rekorda.

Indeksi su ranije tokom dana bili blizu ravni, ali su pali nakon što su Federalne rezerve objavile zapisnik sa poslednjeg sastanka o politici. Zapisnik je pokazao da zvaničnici Fed-a smatraju da će „verovatno biti potrebno duže nego što se ranije mislilo“ da se inflacija u potpunosti stavi pod kontrolu.

Jedan od najvećih gubitaka na tržištu došao je od kompanije Target, čije su akcije pale za 8% nakon što je prijavila profit ispod očekivanja analitičara. Takođe je prognozirala slabiji profit u budućnosti zbog suzdržavanja kupaca od kupovine nebitnih stvari. Lululemon Athletica je takođe zabeležila pad od 7,1% nakon što je najavila odlazak svog glavnog direktora za proizvode.

Suprotno tome, Petco Health & Wellness je skočio za 23,7% nakon što je objavio bolje rezultate od očekivanih, dok je TJX porastao za 4,1% nakon što je nadmašio očekivanja profita i podigao prognoze za zaradu.

Na tržištu obveznica, prinos na 10-godišnje trezorske zapise porastao je na 4,42% sa 4,41%, dok je dvogodišnji prinos porastao na 4,87% sa 4,84%. Zvaničnici Fed-a su rekli da su nedavni izveštaji o inflaciji ohrabrujući, ali da im je potrebno više meseci poboljšanja podataka pre nego što smanje kamatne stope.

Na berzama u inostranstvu, londonski FTSE 100 je pao za 0,5% nakon što je britanska kancelarija za nacionalnu statistiku objavila očitavanje inflacije veće od očekivanog. Tokijski Nikkei 225 je pao za 0,8% nakon što je Japan prijavio rast trgovinskog deficita prošlog meseca.