Tržište na Volstritu suočeno s padom zbog trgovinskih tenzija sa Kinom, čipovi u fokusu

Tržište na Volstritu suočeno s padom zbog trgovinskih tenzija sa Kinom, čipovi u fokusu

U sredu, rekordni skup na Volstritu je naišao na zid nakon što su brige oko potencijalnog pogoršanja trgovinskih tenzija sa Kinom pogodile akcije kompanija koje proizvode čipove. S&P 500 je zabeležio pad od 1,3%, dok je Nasdak kompozit oslabio 2,6%, što je bio njegov najgori dan od 2022. godine. Ipak, Dow Jones Industrial Average je dodao 234 poena, ili 0,6%, zahvaljujući rastu drugih kompanija.

Glavna tema dana bila je zabrinutost oko ograničenja trgovine koje je razmatrao američki predsednik Joe Biden, posebno usmereno na kompanije poput ASML-a i Tokio Electron-a koje isporučuju tehnologiju čipova u Kinu. Ovo je dovelo do oštrih padova akcija u sektoru čipova, uključujući velike igrače poput Nvidia i Apple.

I dok su akcije Big Tech-a imale veliki uticaj na S&P 500, indeksi su pokazali i pozitivne signale ispod površine. Rast akcija u drugim sektorima, kao i solidan performans Dow Jonesa, nagoveštavaju da tržište može biti manje pesimistično nego što bi se moglo činiti na prvi pogled.

Na međunarodnom tržištu, londonski FTSE 100 je porastao nakon stabilne stope inflacije u Velikoj Britaniji, dok su indeksi širom Evrope i Azije zabeležili pomešane rezultate.