Akcije manjih preduzeća rastu dok superzvezde Big Tech-a beleže pad

Akcije manjih preduzeća rastu dok superzvezde Big Tech-a beleže pad

Podela na Volstritu se proširila u četvrtak, pri čemu su manje akcije i ranije pogođene oblasti tržišta zabeležile rast, dok su akcije velikih tehnoloških kompanija, kao što su Nvidia, Tesla i Alphabet, doživele pad. Ova promena u dinamici tržišta ostavila je S&P 500 s gubitkom od 0,5% nakon što je prethodnog dana zabeležio najgori pad od 2022. godine.

Dov Jones Industrial Average porastao je za 81 poen, ili 0,2%, dok je Nasdaq kompozitni indeks potonuo za 0,9%. Kontinuirani gubici za Nvidiju i druge velike tehnološke akcije koje su prethodno doprinosile rekordima S&P 500 ove godine sada su slomili tržište, jer su izveštaji o profitu iz Tesle i Alfabeta razočarali investitore.

Ova promjena na tržištu je značajna jer mali broj akcija poznatih kao „Veličanstvena sedam“ ima ogroman uticaj na Volstrit zbog velike tržišne vrednosti, što daje dodatni uticaj njihovim kretanjima na S&P 500 i druge indekse. S obzirom na to da je šest od „Sedam veličanstvenih“ zabeležilo padove, ovo je dovelo do prikrivanja pozitivnih kretanja na tržištu koja uključuju rast u manjim sektorima i drugim ranije zanemarenim oblastima.

Američki ekonomski izveštaji su pokazali ubrzanje rasta na procenjenu godišnju stopu od 2,8% od aprila do juna, što je dvostruko više u odnosu na prethodni kvartal. Ovaj izveštaj povećava nade u rast profita za kompanije i smanjuje zabrinutost od povećanja inflacije, jer nije bio dovoljno „vruć“ da bi izazvao dodatne pritiske.

Očekuje se da će Federalne rezerve uskoro početi da smanjuju glavnu kamatnu stopu sa najvišeg nivoa u više od dve decenije, a trgovci vide 100% verovatnoću da će Fed to početi u septembru. Smanjenje kamatnih stopa moglo bi da oslabi pritisak na ekonomiju i tržišta, potencijalno pružajući značajan podsticaj manjim akcijama i sektorima koji su bili pogođeni visokim kamatnim stopama.

Indeks manjih akcija Russell 2000 porastao je za 1,3% u četvrtak i za 8,6% tokom meseca, dok je S&P 500 zabeležio gubitak od 1,1% za velike akcije. Na tržištu obveznica, prinos na 10-godišnji trezor pao je na 4,24% sa prethodnih 4,28%, što je značajan pad od aprila i daje podršku cenama akcija.

IBM je bio među najvećim dobitnicima, sa rastom od 4,3% nakon što je objavio veći profit i prihod od očekivanog, dok je ServiceNow porasla za 13,4% nakon jakih rezultata. Avio-kompanije su takođe zabeležile rast, sa American Airlines i Southwest Airlines koji su prijavili bolje rezultate od očekivanog.

S druge strane, Ford Motor je doživeo pad od 18,4% nakon što je izvestio o profitima ispod očekivanja zbog povećanih troškova garancije i opoziva.

Globalno, tržišta su zabeležila padove, sa indeksom u Tokiju koji je pao za 3,3%, Hong Kongom za 1,8% i Parizom za 1,2%, zbog zabrinutosti oko ispunjavanja očekivanja za rast profita i potencijalnih poteza centralnih banaka u vezi sa kamatnim stopama. U Japanu je porast vrednosti jena naštetio akcijama izvoznika, dok su kineske akcije pale zbog sumnji u odluku centralne banke da smanji ključnu kamatnu stopu.