Pad na Volstritu: Najgori gubici od 2022. godine zbog slabih rezultata Tesle i Alfabeta

Pad na Volstritu: Najgori gubici od 2022. godine zbog slabih rezultata Tesle i Alfabeta

Pad na Volstritu u sredu je doveo do najgorih gubitaka američkih berzanskih indeksa od 2022. godine, pošto su rezultati profita Tesle i Alfabeta razočarali investitore.

S&P 500 je pao za 2% i bio je na putu za svoj peti pad u poslednjih šest dana. Dow Jones Industrial Average je pao za 399 poena, odnosno 1%, dok je Nasdaq Composite zabeležio pad od 3,3%.

Tesla je bio jedan od najvećih gubitnika na tržištu, sa padom od 10,8%, nakon što je prijavio pad profita za 45% u odnosu na prošlu godinu, sa zaradom ispod očekivanja analitičara.

Alphabet je pao za 5,2% uprkos boljem profitu i prihodu od očekivanog u poslednjem kvartalu, jer su analitičari ukazali na slabiji rast prihoda od oglašavanja na YouTube-u.

Veliki izazov za Alphabet je bio i veliki porast akcija od skoro 50% u poslednjih 12 meseci, što je povećalo očekivanja investitora. Visoka očekivanja profita na celom Volstritu, posebno za akcije poznate kao „Veličanstvenih sedam“ – Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia i Tesla – doprinose napetoj atmosferi na tržištu.

Manje akcije takođe nisu imale bolji dan. Indeks manjih akcija Russell 2000 pao je za 1,5%, iako je prethodnih nedelja beležio skokove zbog očekivanja da će inflacija usporiti i omogućiti smanjenje kamatnih stopa.

Prinosi na državne obveznice bili su različiti, dok preliminarni podaci sugerišu smanjenje poslovne aktivnosti u proizvodnji, ali rast u uslužnim industrijama.

AT&T je bio svetla tačka sa rastom od 5,1% nakon što je profit bio u skladu sa očekivanjima analitičara, dok je Mattel skočio za 9,7% zahvaljujući boljim rezultatima za svoje linije Fisher-Price i Hot Wheels.

Nvidia je pala za 6,5%, što je bio najveći uteg na S&P 500, zbog prevelike tržišne vrednosti usled buma u tehnologiji veštačke inteligencije.

Izvan Big Tech-a, Visa je pala za 3,3% zbog slabijih prihoda, a Lamb Weston je zabeležio najgori gubitak od 27,2% nakon što je prijavio slabiji profit zbog manje posetilaca restorana.

Indeksi su pali širom Evrope i Azije, sa francuskim CAC 40 indeksom koji je pao za 1,1% nakon što je luksuzni gigant LVMH prijavio tromesečnu prodaju ispod očekivanja.