Rast berzanskih indeksa na Volstritu dok sezona izveštavanja o zaradi velikih kompanija dobija na zamahu

Rast berzanskih indeksa na Volstritu dok sezona izveštavanja o zaradi velikih kompanija dobija na zamahu

Američki berzanski indeksi na Volstritu beleže rast u popodnevnom trgovanju u utorak, dok se sezona izveštavanja o zaradi za velike kompanije intenzivira.

S&P 500 je porastao za 0,1% nakon fluktuacija između manjih dobitaka i gubitaka. Akcije u referentnom indeksu su bile ravnomerno podeljene između dobitnika i gubitnika. Dov Jones Industrial Average je porastao za 58 poena, ili 0,1%, dok je Nasdak kompozit takođe porastao za 0,1%.

Desetine kompanija izveštavaju o svojim rezultatima za proleće, uključujući nekoliko uticajnih Big Tech kompanija poput Alphabet-a i Tesle nakon završetka trgovanja. Očekivanja su visoka, a analitičari predviđaju najveći rast profita za S&P 500 kompanije od kraja 2021. godine, prema FactSet-u.

GE Aerospace je ostvario rast od 6,6% nakon što je nadmašio prognoze analitičara o profitu i povećao svoju prognozu zarade za celu godinu, što je značajno doprinelo rastu S&P 500 indeksa. Danaher je porastao za 6% nakon što je prijavio bolje rezultate od očekivanih, delom zahvaljujući snazi u svom poslu za molekularno testiranje Cepheid. Shervin-Williams je porastao za 7% nakon što je ostvario veći profit od očekivanog, uz rast potražnje za bojama od novih rezidencijalnih kupaca.

Kompanija za boje i premaze oseća pritisak visokih kamatnih stopa koje su usmerene na kontrolu inflacije. Na primer, visoke stope na hipoteke su usporile stambenu industriju, a izveštaj od utorka je pokazao da je prodaja prethodno useljenih kuća u junu oslabila više nego što su ekonomisti očekivali.

Uz usporavanje inflacije, očekivanja su da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u septembru, što bi moglo doneti olakšanje ekonomiji i finansijskim tržištima. Prinosi trezora su blago opali, sa prinosom na 10-godišnji trezor smanjenim na 4,24% sa 4,25% prethodnog dana.

Nade u snižavanje kamatnih stopa posebno su pomogle manjim akcijama da odskaču, pri čemu je Russell 2000 manjih akcija porastao za 1%. Analitičari smatraju da je ohrabrujući signal kada veći broj akcija učestvuje u rastu tržišta.

UPS je oslabio 13,4% nakon slabijih profita i prihoda nego što se očekivalo, ali je izvršni direktor Kerol Tome ukazao na rast poslovanja u SAD-u kao značajnu prekretnicu. Comcast je pao za 2,3% zbog manjeg prihoda, delom zbog slabije posećenosti tematskih parkova i manjeg uspeha studijskih filmova.

Na inostranim berzama, indeksi su bili pomešani širom Azije i Evrope. Kineska tržišta su bila među najslabijima, sa padom akcija od 0,9% u Hong Kongu i 1,6% u Šangaju, zbog neimpresivnih poteza kineske centralne banke za smanjenje kamatnih stopa.