Azijske akcije uglavnom pale nakon što su američka tržišta zatvorena za juni

Azijske akcije uglavnom pale nakon što su američka tržišta zatvorena za juni

Azijske akcije su uglavnom zabeležile pad u četvrtak zbog zatvaranja američkih tržišta povodom praznika. Tokijski indeks Nikkei 225 je porastao za 0,1%, dok je Hang Seng indeks u Hong Kongu pao za 0,5%. Indeks tehnologije Hang Seng je takođe zabeležio pad od 1,4%, nakon prethodnog skoka od 3,7% u sredu, prateći kretanje Nvidije. Kineski juan je dostigao najnižu vrednost ove godine u odnosu na američki dolar.

Centralna paritetna stopa kineske valute je bila postavljena na 7,1192 juana za dolar prema Kineskom deviznom trgovinskom sistemu. Kineska centralna banka je odlučila zadržati referentnu stopu na kredite na 3,45% i osnovnu stopu na petogodišnje kredite na 3,95%. Ove odluke su donete uz podršku komentara guvernera Narodne banke Kine, Pan Gongšenga, na finansijskom forumu u Šangaju, gde je istaknuto da će Kina prilagoditi svoju monetarnu politiku kako bi podržala ekonomiju.

U Sidneju je indeks S&P/ASKS 200 oslabio za 0,1%, dok je južnokorejski Kospi dodao 0,2%. Na drugim azijskim tržištima, tajvanski Taiek je ojačao za 0,1%, dok je SET indeks u Bangkoku zabeležio pad od 0,3%.

U evropskim tržištima kapitala, FTSE 100 indeks u Londonu je ojačao za 0,2% nakon što su podaci pokazali da je britanska inflacija pala na cilj centralne banke od 2%. Nemački DAKS je pao za 0,4%, dok je CAC 40 indeks u Parizu zabeležio pad od 0,8%.

Američka tržišta su ponovo otvorena u četvrtak, pri čemu je S&P 500 indeks postavio novi rekord od 5.487,03 poena. Nvidia je bila među vodećim akterima, sa rastom od 3,5% i ukupnom tržišnom vrednošću koja je premašila 3 triliona dolara. Na tržištu nafte, američka sirova nafta je blago pala na 80,56 dolara po barelu, dok je nafta Brent dodala 8 centi dostigavši cenu od 85,15 dolara po barelu. Devizni kursi su takođe zabeležili promene, sa dolarom koji je ojačao u odnosu na jen, dok je evro zabeležio blagi pad u odnosu na dolar.