Azijske akcije rastu, jen opada nakon što je japanska vladajuća partija izgubila većinu

Azijske akcije rastu, jen opada nakon što je japanska vladajuća partija izgubila većinu

U ponedeljak su azijske akcije zabeležile rast dok je jen pao usled političke neizvesnosti nakon što je japanska vladajuća partija izgubila većinu u donjem domu parlamenta na nedelnim izborima. Američki dolar je porastao na 153,76 jena, dok je evro koštao 1,0796 dolara.

Slab jen je dobrodošao za japanske izvoznike, pa su akcije kompanija poput Toyota Motor Corp. porasle za 3,7%. Nintendo je zabeležio rast od 2,6%, dok je Sony porastao za skoro 2,0%.

Liberalno demokratska partija (LDP) i dalje je vodeća stranka, ali je izgubila većinu, obezbedivši samo 215 mesta, u odnosu na prethodnih 279. Očekuje se da će LDP možda morati da potraži novog koalicionog partnera. Ipak, analitičari ističu da je ovaj rezultat bio očekivan.

Japanski referentni indeks Nikkei 225 porastao je za 1,6% na 38.527,52, dok su australijski S&P/ASX 200 i južnokorejski Kospi takođe zabeležili blagi rast. Na Vol Stritu, američki indeksi su imali mešovite rezultate, a S&P 500 je završio bez značajnijih promena.

Prinosi na trezorske obveznice porasli su, a prinos na 10-godišnje obveznice dostigao je 4,24%. Očekuje se ključni izveštaj o potrošnji potrošača u SAD, koji bi mogao pokazati smanjenje inflacije na 2%.

Ruska centralna banka je podigla ključnu kamatnu stopu na 21% kako bi se borila protiv inflacije izazvane vojnim troškovima. U trgovanju energentima, cene nafte su takođe pale, s referentnom američkom naftom koja je pojeftinila na 68,59 dolara po barelu.