Berkshire ostvaruje profit od 35,5 milijardi dolara

Berkshire ostvaruje profit od 35,5 milijardi dolara

Berkshire Hathawai Vorena Bafeta u subotu je u prvom kvartalu zabeležio profit od 35,5 milijardi dolara, odražavajući dobitke od akcija kao što je Apple Inc, dok su veći prihod od ulaganja i oporavak auto osiguravača Geico ojačali operativni rezultati.

Berkshire je takođe ubrzao otkup sopstvenih akcija, otkupivši 4,4 milijarde dolara, dok je smanjio svoja ulaganja u druge akcije kao što je Chevron Corp, koja je i dalje veliki holding.

Rezultati su objavljeni uoči godišnjeg sastanka akcionara Berkshirea u Omahi, u sklopu vikenda koji privlači desetine hiljada ljudi u grad.

Bafet (92) vodi Berkšir od 1965. godine, transformišući ga iz tekstilne kompanije u teškoj situaciji u konglomerat sa desetinama preduzeća, uključujući Geico, BNSF železnicu, Berkshire Hathawai Energy, i proizvodne i maloprodajne jedinice uključujući See’s Candies i Dairi Kueen sladoled.

Diverzifikacija je navela mnoge investitore, ne samo obožavatelje Bafeta, da Berkšir vide kao stabilnu dugoročnu investiciju čak i usred straha od recesije i zabrinutosti za bankarsku industriju.