Barclays kupuje Kensington Mortgages

Barclays kupuje Kensington Mortgages

Barclays je pristao da kupi specijalizovanog zajmodavca iz Velike Britanije Kensington Mortgages u ugovoru od 2,3 milijarde funti, pošto banka pokušava da poboljša svoj tržišni udeo u stambenim kreditima uprkos pretnji od recesije.

Britanska banka će kupiti Kensingtonovu hipoteku vrednu 1,2 milijarde funti kao deo transakcije, navodi se u saopštenju od petka. Barclays je rekao da je vrednost posla zasnovana na tome da je završen do decembra i da je Kensingtonova hipotekarna knjiga do tog trenutka sadržala 2 milijarde funti kredita.

Kupovina Kensingtona od privatnih investicijskih kompanija Blackstone i Sikth Street uslijedila je nakon procesa aukcije koja je privukla interesovanje niza ponuđača. Oni su uključivali start-up rivala Starling Bank, prema ljudima koji su upoznati sa situacijom.

Barclays je dugo sebe smatrao nedovoljno zastupljenim u stambenim kreditima. Banka je peti po veličini davalac hipotekarnih kredita u zemlji sa oko 10 odsto tržišnog udela, što je oko pola manje od tržišnog lidera Lloids Banking Group, prema podacima UK Finance.

„Finansijski, mislimo da bi dogovor mogao imati smisla“, rekao je analitičar Numisa Džonatan Pirs. „Knjiga koju će Barclays kupiti u početku će biti prilično mala . . . ali Kensington cilja na izvore od 2,3 milijarde funti godišnje, tako da bi ta knjiga mogla da poraste na 6 do 7 milijardi funti u roku od tri godine. To bi značilo prihod od 200 miliona funti.

Ovaj potez dolazi usred žestoke konkurencije u hipotekama u Velikoj Britaniji nakon što su kupovine kuća porasle tokom pandemije. S obzirom na to da osnovne stope sada rastu, banke će takođe dobiti podsticaj za prihode od kamata.

Rukovodioci su želeli da unaprede poziciju Barclays na tržištu i obezbede veću ravnotežu svom poslovnom modelu. Hipoteke su godinama bile relativno male u poređenju sa njenom najvišom pozicijom u kreditnim karticama, gde zauzimaju više od četvrtine tržišta.

Međutim, neki analitičari su doveli u pitanje mudrost širenja banke u rizično područje tržišta kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo potencijalno moglo pasti u recesiju usred krize troškova života, što će vjerovatno opteretiti ranjive zajmoprimce i povećati stope neizmirenja obaveza.

Iako je „ovaj posao relativno mali u kontekstu Barclays-ovih postojećih hipoteka od 156 milijardi funti, ipak smo pomalo iznenađeni ovom najavom i cena izgleda bogato“, rekao je analitičar Citigroup-a Endru Kumbs. „Pitamo se logici širenja na rizičniji deo hipotekarnog spektra u ovoj tački ciklusa.

Kensington, sa sedištem u Mejdenhedu, je specijalizovani hipotekarni zajmodavac koji se fokusira na davanje stambenih kredita preko brokera onima koji bi mogli da se bore da pozajmljuju od velikih banaka u ulici, kao što su samozaposleni i stariji od 55 godina.

Zajmodavac je bio u vlasništvu Investeca do 2014. godine, nakon čega je prodat privatnom kapitalu.

Matt Hammerstein, izvršni direktor Barclays Bank UK, rekao je da ovaj sporazum „jača“ njenu posvećenost tržištu stambenih hipoteka u Velikoj Britaniji i „predstavlja uzbudljivu priliku za proširenje našeg asortimana i mogućnosti“.

Oko 70 odsto Kensingtonove hipotekarne knjige je zauzeto vlasnicima, dok je 30 odsto iznajmljeno. Portfolio ima prosečnu vrednost kredita prema vrednosti od 77 procenata.

Barclays je saopštio da očekuje da će posao biti finalizovan u četvrtom kvartalu i da će smanjiti svoj koeficijent osnovnog kapitala, meru finansijske snage, za oko 12 baznih poena.