Banka Meksika podiže ključnu stopu na rekordnih 10%

Banka Meksika podiže ključnu stopu na rekordnih 10%

MEKSIKO SITI – Banka Meksika je u četvrtak povećala svoju ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena na rekordnih 10,00 odsto, u skladu sa prognozama i na tragu nedavnih tri četvrtine američkog Federalnog rezervi, piše Rojters.

Odstupajući od nedavnih odluka, pet članova odbora banke nisu jednoglasno glasali za povećanje, a zamenik guvernera Gerardo Eskivel je glasao za povećanje ključne stope za 50 baznih poena.

Eskivel je rekao Rojtersu prošlog meseca da je video kako se trenutni ciklus povećanja kamatnih stopa u banci završava sa stopama između 10% i 10,25%, dok je prošlomesečna anketa analitičara centralne banke predviđala da će Meksiko završiti 2022. sa stopom od 10,50%.

Banksiko, kako se zove meksička centralna banka, rekao je na svojim „sledećim sastancima da će odbor proceniti veličinu povećanja referentne stope na osnovu preovlađujućih uslova“.

Najnovije povećanje došlo je samo nekoliko sati nakon što je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador upozorio na konferenciji za novinare da bi povećanje stopa moglo da uspori ekonomiju.

Veoma dovodim u pitanje činjenicu da je svuda formula za snižavanje inflacije povećanje (kamate), ali to je nezgodno za privredu jer krediti poskupljuju“, rekao je predsednik.

Banka je podigla svoju ciljnu stopu za 600 baznih poena od juna 2021. godine, pošto je inflacija premašila Banksikovu ciljnu stopu od 3%, plus ili minus jedan procentni poen.

Inflacija u Meksiku je usporila u oktobru, pokazali su zvanični podaci u sredu, dostigavši godišnju stopu od 8,41%, što je pad sa 8,7% godišnje stope prethodnog meseca.

U vezi sa inflacijom, Banksiko je rekao da „iako neki šokovi pokazuju znake jenjavanja, ravnoteža rizika koji bi mogli da utiču na putanju inflacije u horizontu prognoze ostaje pristrasna na gore“.

Banksiko je ponovio da se predviđa da će inflacija u trećem kvartalu 2024. godine dostići cilj od 3% i dodao da prognoze za prosečnu godišnju inflaciju za četvrti kvartal sada iznose 8,3%, što je manje u odnosu na ranijih 8,6%.