Banka Kanade ne isključuje još jedno povećanje kamate u borbi protiv inflacije

Banka Kanade ne isključuje još jedno povećanje kamate u borbi protiv inflacije

Banka Kanade nije isključila još jedno preveliko povećanje kamatnih stopa u cilju borbe protiv visoke inflacije, rekao je u utorak guverner Tif Meklem, priznajući da se Kanađani osećaju „otrgnutim“ brzim rastom cena.

Maklem je, odgovarajući na pitanja u senatskom komitetu za bankarstvo, trgovinu i ekonomiju, rekao da, iako centralna banka počinje da uočava znakove da povećanje stope usporava ekonomiju, ona i dalje ima višak tražnje.

Gledajući unapred, nagovestili smo da mislimo da kamatne stope treba da rastu i možda za još jedan korak povećanja veći od očekivanog, ili možda možemo da se spustimo na niže stope, rekao je Meklem. „Ali mi i dalje mislimo da imamo još .posla pred nama.“

Banka Kanade je prošle nedelje iznenadila tržišta povećanjem od 50 baznih poena manjim od očekivanog, podižući referentnu stopu na 3,75%. Takođe se predviđa da će privreda zastati u naredna tri kvartala.

Inflacija je, u međuvremenu, smanjena na 6,9% sa maksimuma od 8,1%, ali je i dalje daleko iznad ciljanih 2% centralne banke, a osnovni pritisci na cene ostaju široko zasnovani.

„Naš mandat je stabilnost cena, daleko smo od tog mandata“, rekao je Meklem.

„Prošlo je mnogo vremena otkako smo imali visoku inflaciju i ponovo otkrivamo da ona nagriza društveno tkivo“, dodao je on. „To čini ljude ljutim. Ljudi se osećaju opljačkano. A to je jedan od velikih problema sa inflacijom i važan je razlog zašto moramo da je vratimo na niže.“

Ranije je ponovio da će Kanadskoj banci trebati još više stope za borbu protiv tvrdoglave inflacije.

„Koliko dalje (stope rastu) zavisiće od toga kako monetarna politika radi na usporavanju tražnje, kako se rešavaju izazovi ponude i kako će inflacija i inflatorna očekivanja reagovati na ovaj ciklus zaoštravanja“, rekao je Meklem.

„Efektima viših stopa biće potrebno vreme da se prošire kroz privredu… Nema lakih izlaza za obnavljanje stabilnosti cena.“