Banka Kanade: Inflacija i dalje previsoka

Banka Kanade: Inflacija i dalje previsoka

OTAVA – Inflacija u Kanadi je i dalje „previsoka“, ali ide u pravom smeru, rekao je zvaničnik Banke Kanade u utorak, dodajući da će centralna banka učiniti sve što je potrebno da poskupljenja vrati na cilj, preneo je Rojters.

Zamenik guvernera Pol Bodri, govoreći studentima u Vaterlou, Ontario, rekao je, iako neki sugerišu da bi recesija mogla biti potrebna da bi se ukrotile rastuće cene, centralna banka veruje da bi mogla da smanji rizik od tvrdog sletanja tako što će jasno saopštiti svoje namere.

„U avgustu je inflacija iznosila 7%. Iako idemo u pravom smeru, to je još uvek previsoko“, rekao je Bodri u pripremljenim komentarima datim uoči govora.

„Nastavićemo da preduzimamo sve neophodne mere da povratimo stabilnost cena za domaćinstva i preduzeća i da održimo poverenje Kanađana da možemo da ispunimo svoj mandat vraćanja inflacije na 2%“, dodao je kasnije.

Inflacija je ponovo usporila u avgustu, iako su i glavne i osnovne mere ostale daleko iznad cilja. Dodatno za potrošače, cene namirnica su rasle najbržim tempom u poslednjih 41 godinu.

Centralne banke su zabrinute da bi ljudi mogli da počnu da pretpostavljaju da će inflacija nastaviti da raste brže od cilja, što bi moglo dovesti do spirale cena.

Dok neki tvrde da kreatori politike moraju da osmisle recesiju da bi to izbegli, Bodri je rekao da banka radi na tome da ubedi Kanađane da je trenutni period visoke inflacije privremen i da će ukrotiti rastuće cene.

„Naše poruke su dizajnirane da preseku buku“, rekao je Beaudri. „Što Banka efikasnija može da bude u svojoj ulozi vodilja, veće su šanse za meko sletanje – i manji je rizik od tvrdog sletanja.

Ipak, ekonomisti kažu da će Banka Kanade možda morati da promeni svoj stav, ako ankete potrošača i preduzeća koje treba da budu objavljene sledećeg meseca pokažu da je inflacija postala više ukorenjena.

„Tempo povećanja jasno pokazuje da ako centralna banka mora da napravi izbor između izbegavanja recesije i kontrole inflacije, ona će svaki put izabrati ovo drugo“, rekao je u belešci Rojs Mendes, šef makro strategije u Desjardins grupi.

Banka Kanade je povećala svoju referentnu stopu za 300 baznih poena za šest meseci i ranije ovog meseca je signalizirala da to još nije učinjeno. Tržišta novca se klade na još jedno povećanje od 50 baznih poena u oktobru na 3,75%.

Kanadski dolar se trgovao 0,8% niže na 1,3360 za dolar, ili 74,85 američkih centi.