Bajden: Američka ekonomija krenula ka „novom platou“

Bajden: Američka ekonomija krenula ka „novom platou“

VAŠINGTON – Predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da američka ekonomija vidi „zaista svetle tačke” posle nekoliko teških godina i da je krenula ka „novom platou”, novom terminu za stabilan, sporiji rast, preneo je Rojters.

Dok su investitori, mnogi ekonomisti i neki izvršni direktori nedavno upozorili da američka recesija dolazi 2023. godine, Bajdenova administracija to smatra malo verovatnom, delom zbog federalne potrošnje.

Bajden je rekao članovima svog kabineta uoči privatnog sastanka da vidi da javna i privatna ulaganja od 3,5 biliona dolara u proizvodnju i tehnologiju u narednoj deceniji jačaju američku ekonomiju i povećavaju izglede za američke kompanije i radnike.

„Ovde se ne radi o tome da se dođe do nivoa. Ovde se radi o izlasku na potpuno novi plato“, rekao je demokratski predsednik. „Mi smo jedina zemlja na svetu koja je izašla iz krize jača nego što smo u nju izašli.

Bajden je citirao nedavne podatke koji pokazuju ublažavanje inflacije, solidan rast i otporno tržište rada, ali je rekao da bi bilo ključno implementirati stotine milijardi dolara federalne potrošnje sadržane u tri ključna potpisana zakona usvojena prošle godine.

Predviđa se da će američka ekonomija rasti 3,8% u četvrtom kvartalu 2022, prema modelu Atlanta Fed-a, dok je indeks potrošačkih cena porastao za 0,1% u novembru.

„To ne znači da je sve gotovo. To znači da smo na prilično dobrom početku“, rekao je on. „Samo ne želim da nas nateram da pomislimo da možemo nekako da prestanemo da pritisnemo papučicu gasa.

Bajden nije usamljen u svom optimizmu.

Sjedinjene Države bi mogle da izbegnu potpuni pad koji bi mogao da pogodi trećinu svetskih ekonomija, izjavila je u nedelju Kristalina Georgijeva, šefica Međunarodnog monetarnog fonda.

Lider Federalnih rezervi Sent Luisa Džejms Bulard rekao je u četvrtak da je rizik od recesije SAD opao poslednjih nedelja.

Ipak, ako SAD izbegnu recesiju, verovatno će to biti sa malom razlikom. Federalne rezerve predviđaju rast od 0,5 odsto u 2023. godini, na primer.

Obraćajući se članovima kabineta, Bajden je takođe pohvalio planove američke Federalne trgovinske komisije, koja primenjuje antimonopolski zakon, da zabrani kompanijama da zahtevaju od radnika da potpišu nekonkurentne i neke ugovore o otplati za obuku koji sprečavaju radnike da odlaze na bolje poslove.

„Suština je u tome da verujem da naša ekonomska vizija funkcioniše i da smo u procesu implementacije prvih delova koje smo uradili i idemo dalje“, rekao je on.

Bajdenovi optimistični komentari usledili su kada su glavni indeksi Volstrita zatvorili više od 1% niže, uz dokaze o zategnutom tržištu rada koji su uništili sve nade investitora da bi Federalne rezerve uskoro mogle da pauziraju ciklus povećanja kamatnih stopa.