Bafetova firma prodala 95 miliona akcija kineskog BID-a

Bafetova firma prodala 95 miliona akcija kineskog BID-a

Kompanija Vorena Bafeta je sada prodala skoro 95 miliona od svojih prvobitnih 225 miliona deonica kineskog proizvođača električnih automobila BID, ali je i dalje značajan akcionar, prenosi Asošijeted pres.

Berkshire Hathaway je u četvrtak u podnesku na berzi u Hong Kongu rekao da je prodao još 4,235 miliona BID akcija od prošlog mjeseca. Pravila o obelodanjivanju samo zahtevaju od Berkšira da otkrije kada se njegov vlasnički udeo smanji na još jedan procentni poen.

Nakon poslednje prodaje, Berkshire je i dalje držao 130,3 miliona BID akcija ili oko 12% akcija. U svom poslednjem izveštaju krajem prošlog meseca, Berkshire, sa sedištem u Omahi, Nebraska, kontrolisao je 13% akcija.

Do prošlog avgusta, Berkshire nikada nije prodao nijednu od akcija BID-a koje je kupio 2008. Udeo koji je Berkshire platio 232 miliona dolara je narastao u vrednosti i vredeo je milijarde dolara.

Bafet nije odgovorio na pitanja u četvrtak o tome zašto je prodao akcije, ali obično ne komentariše akcije koje kupuje i prodaje dok još čini te poteze.

Mnogi investitori prate Bafetova ulaganja zbog njegovog izuzetno uspešnog iskustva tokom godina.

Pored akcija BID-a, Berkshire ima značajan portfelj sa velikim ulaganjima u Apple, Bank of America, Coca-Cola i druge akcije. Pored toga, Berkshire takođe poseduje asortiman od više od 90 kompanija, uključujući Geico osiguranje, BNSF železnicu, nekoliko velikih komunalnih preduzeća i brojne proizvodne i maloprodajne firme.