Azijske akcije su skliznule nakon pada na Volstritu, predvođenog padom tehnoloških akcija

Azijske akcije su skliznule nakon pada na Volstritu, predvođenog padom tehnoloških akcija

Azijske akcije su opale u ranim jutarnjim časovima trgovanja u četvrtak, prateći pad na Volstritu, usled rotacija koje su nedavno uticale na globalna tržišta i uzburkale investitore. Japanski Nikkei 225 indeks je zabeležio pad od 2,4%, dostigavši nivo od 34.264,75, dok je australijski S&P/ASKS 200 pao za 0,6% na 7.652,70. Južnokorejski Kospi je smanjen za 1,8% na 2.523,52, dok je hongkonški Hang Seng pao za 1,1% na 16.694,63.

Futures za S&P 500 su opali za 0,2%, dok su za Dov Jones Industrial Average bili niži za 0,1%. Iako je Volstrit zabeležio pad prethodnog dana, nije bio toliko dramatičan kao ekstremni pokreti koji su prethodno potresli svetska tržišta. Evropska tržišta su zabeležila snažan rast.

Japanski zvaničnici su intervenisali u sredu kako bi umirili zabrinutost oko mogućih povećanja kamatnih stopa, nakon što je rast ključne kamatne stope doprineo velikoj prodaji akcija u ponedeljak, kada je Nikkei zabeležio najveći procentualni gubitak od 1987. godine.

Japanski jen je bio prilično stabilan nakon značajnog rasta u odnosu na američki dolar, što je dovelo do povlačenja investitora iz akcija u petak i ponedeljak. Američki dolar je pao na 146,37 jena sa prethodnih 146,72 jena. Evro je zadržao vrednost od 1,0928 dolara, što je blaga promena u odnosu na prethodnih 1,0927 dolara.

Investitori su takođe fokusirani na objavljivanje izveštaja o finansijskim rezultatima širom sveta. Honda Motor Co. i Sony Corp. su objavili relativno pozitivne rezultate ove nedelje, pri čemu su akcije Honde porasle za 1% u jutarnjem trgovanju, dok je Sony dobio 2,2%.

Očekivalo se da će podaci o trgovini Tajvana za jul, koji se očekuju kasnije tokom dana, pokazati oslabljene rezultate, ali i dalje ukazuju na rast izvoza i uvoza. Referentni indeks Tajex je pao za 2,5% u jutarnjem trgovanju.

„Podaci o nedavnim izvoznim porudžbinama sugerišu da će izvozna aktivnost i dalje biti usredsređena na tehnološki sektor; druge kategorije pokazuju različite performanse, ali uopšteno gledano, postoji naznaka šireg oporavka u više industrija u poslednjih nekoliko meseci“, izjavio je Robert Karnel, regionalni šef istraživanja za Aziju i Pacifik u ING-u. Ekonomija.

S&P 500 je zabeležio pad od 0,8% u sredu nakon prethodnog skoka od 1,7%, zatvarajući se na 5.199,50. Dov Jones je pao za 0,6% na 38.763,45, dok je Nasdaq Composite smanjen za 1% na 16.195,81.

Prinos na dvogodišnje obveznice ostao je stabilan na 3,99% u sredu, na nivou koji je bio dostignut kasno u utorak.

Nvidia, jedna od vodećih kompanija na Volstritu, prešla je sa početnog porasta od 4,4% na gubitak od 5,1%, postavši najveća težina indeksa. Nvidia i druge tehnološke Big Tech kompanije suočavaju se sa zabrinutošću da su njihove cene porasle suviše visoko usred uzbudenja na tržištu oko tehnologije veštačke inteligencije.

Apple je doprineo ograničavanju gubitaka na Volstritu, sa rastom od 1,2%. Nadoknadio je deo prethodnih gubitaka nakon što je Berkshire Hathaway Vorena Bafeta otkrio da je smanjio svoj vlasnički udeo u proizvođaču iPhone-a.

Očekivanja na Volstritu su da će Federalne rezerve smanjiti svoju glavnu kamatnu stopu na sledećem zakazanom sastanku sledećeg meseca, ili tradicionalno za četvrtinu procentnog poena ili oštrije za polovinu procentnog poena.

U trgovini energentima, referentna američka nafta je dodala 16 centi, dostigavši cenu od 75,39 dolara po barelu. Nafta Brent, međunarodni standard, je porasla za 11 centi na 78,44 dolara po barelu.