Azijske akcije su se pomešale usred slabih kineskih podataka nakon što je Volstrit zatvorio najbolju nedelju u 2024

Azijske akcije su se pomešale usred slabih kineskih podataka nakon što je Volstrit zatvorio najbolju nedelju u 2024

Azijske berze su u ponedeljak bile pomešane, pri čemu su neka ključna tržišta, uključujući Japan, kontinentalnu Kinu i Južnu Koreju, bila zatvorena zbog praznika. Hongkonški indeks Hang Seng pao je za 0,3% na 17.312,37 poena nakon što su podaci objavljeni tokom vikenda ukazali na usporavanje kineske ekonomije u avgustu. Fabrika proizvodnja, maloprodaja i investicije nisu ispunile očekivanja, dok je stopa nezaposlenosti dostigla šestomesečni maksimum. Analitičari ističu da se kinesko rukovodstvo suočava s izazovom donošenja odluke o dodatnim merama za podršku privredi.

Australijski S&P/ASKS 200 blago je porastao za 0,4% na 8.133,40 poena.

Investitori se sada fokusiraju na predstojeći sastanak Federalnih rezervi SAD, koji će se održati u utorak i sredu. Očekuje se da će Fed doneti svoje prvo smanjenje kamatnih stopa od 2020. godine. Smanjenje kamatnih stopa moglo bi pružiti dodatno olakšanje tržištima, ali postoji zabrinutost da bi niže stope mogle podstaći inflaciju. S druge strane, tržišta obveznica već reaguju na očekivanja, pa je prinos na 10-godišnje trezorske obveznice pao na 3,65%.

U međuvremenu, američke akcije su prošle nedelje ostvarile najbolje rezultate u godini. S&P 500 je porastao za 0,5% i sada je samo 0,7% ispod svog rekordnog maksimuma postignutog u julu. Dow Jones Industrial Average skočio je za 0,7%, dok je Nasdaq Composite dodao 0,7%.

Na tržištima valuta, japanski jen je ojačao u odnosu na dolar, dok su fjučersi i cene nafte takođe zabeležili rast. Američka referentna sirova nafta porasla je za 22 centa na 67,97 dolara po barelu, dok je nafta Brent dodala 16 centi, dostižući 71,77 dolara po barelu.