Azijske akcije pomešane nakon najbolje nedelje na Volstritu u godini

Azijske akcije pomešane nakon najbolje nedelje na Volstritu u godini

Azijska tržišta su u ponedeljak pokazala mešovite performanse dok investitori čekaju predstojeći sastanak Federalnih rezervi. Japanski Nikkei 225 je oslabio za 15,50 poena na 38.047,17, nakon što su podaci pokazali pad narudžbina osnovnih mašina u junu. Američki dolar je pao u odnosu na jen, a američki fjučersi su zabeležili porast dok su cene nafte pale.

S&P 500 je u petak zabeležio blagi rast od 0,2%, dok su prinosi na trezore opali usled mešovitih izveštaja o američkoj ekonomiji. Smanjeni prinosi su rezultat slabijih izveštaja o građevinskim projektima, dok je optimizam rastao nakon pozitivnih podataka o inflaciji i maloprodaji.

U Aziji, australijski S&P/ASX 200 je porastao za 0,2%, dok je Kospi u Seulu pao za 0,2%. Hongkonški Hang Seng i Shanghai Composite zabeležili su rast od 1% i 0,5% respektivno. SET u Bangkoku je porastao za 0,8% zahvaljujući solidnom rastu bruto domaćeg proizvoda.

Investitori će pratiti govor predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela krajem nedelje u Džekson Holu, nadajući se nagoveštajima o budućoj kamatnoj politici. Dok se očekuje da će smanjenje kamatnih stopa pomoći u održavanju ekonomske stabilnosti, tržišta se suočavaju sa izazovima visokih kamatnih stopa i mogućnošću usporavanja rasta.