Azijske akcije u padu, dolar porastao

Azijske akcije u padu, dolar porastao

SIDNEJ – Azijske akcije su u ponedeljak oslabile nakon niza optimističnih ekonomskih podataka iz Sjedinjenih Država koji su umanjili rizik od recesije, ali su takođe sugerisali da će kamatne stope morati da rastu i da ostanu duže, preneo je Rojters.

Tržišta obveznica su u petak pretrpela udarce nakon zapanjujućih izveštaja o poslovima i uslugama, uhvativši špekulante koji nemaju dovoljno dolara, a valutu su naglo podigli.

Dolar je u ponedeljak produžio rast jena na tronedeljni vrh od 132,60 usred izveštaja da je japanska vlada ponudila posao guvernera centralne banke sadašnjem zameniku Masajošiju Amamiji.

Amamiia je blisko povezana sa trenutnom super-lakom politikom Banke Japana i tržišta je smatraju golubljim od nekih drugih kandidata.

Rani dobici su kasnije smanjeni na 131,94 jena, ali su ipak pomogli da se dolar održi na korpi valuta na 103,090, nakon što je skočio 1,2% u petak. Evro je gurnuo na 1,0791 dolara nakon pada od 1,1% u petak.

Na tržištima akcija, MSCI-jev najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija izvan Japana pao je 0,7%, dok je Južna Koreja pala za 1,0%.

Japanski Nikkei dodao je 1,1%, ohrabren nadom da će BOJ zadržati politiku lakom.

Fjučersi na S&P 500 pali su za 0,2%, dok su fjučersi Nasdak-a izgubili 0,3% pošto je zvezdani izveštaj o januarskim platnim spiskovima primorao investitore da cene u riziku od većeg povećanja od strane Federalnih rezervi i manje šanse za smanjenje kasnije tokom godine.

Fjučersi imaju skoro punu cenu za povećanje stope od četvrtine poena u martu, a verovatno još jedno u maju, ostavljajući vrhunac na 5,0% sa 4,9% ispred podataka o radnim mestima.

Isto tako, prinosi na dvogodišnje trezore su sada porasli na 4,35%, u poređenju sa 4,09% pre podataka, dok su prinosi na 10 godina porasli na 3,56%.

Brojni zvaničnici Fed-a će govoriti ove nedelje, predvođeni predsedavajućim Džeromom Pauelom u utorak, a ton bi mogao biti jastrebov. Kreatori politike iz Evropske centralne banke i Banke Engleske takođe će se pojaviti.

Bruce Kasman, šef ekonomskog istraživanja u JPMorgan-u, primetio je da su nedavna istraživanja o globalnoj proizvodnji takođe pokazala porast u januaru.

„Podaci odlučno umiruju narativ o kratkoročnoj recesiji“, napisao je Kasman u belešci. „Izgleda da osnovni zamah rasta nije materijalno proklizao kroz bučan preokret u novu godinu, a američka ekspanzija ostaje čvrsto na nogama.

„Važno je da vidimo materijalni rizik da će razvijene tržišne stope morati da porastu znatno iznad tržišnih procena terminalnih stopa za ciklus, čak i kada očekujemo da će Fed signalizirati pauzu u sledećem kvartalu.

Više stope, a samim tim i prinosi, će proširiti procene kapitala i dovesti u pitanje bikovske izglede tržišta za imovinu uključujući i robu.

Zlato je, na primer, palo za 2% u petak na 1,865 dolara po unci.

Fjučersi na naftu su se stabilizovali u ponedeljak, izgubivši 3% nakon platnog spiska. Brent je porastao za 11 centi na 80,05 dolara, dok je američka nafta ojačala za 13 centi na 73,52 dolara po barelu.