Azijske akcije rastu nakon što je Volstrit mešovito zatvorio sedmicu postavljanja rekorda

Azijske akcije rastu nakon što je Volstrit mešovito zatvorio sedmicu postavljanja rekorda

Azijske berze su pokazale veće vrednosti u trgovanju u ponedeljak, podržane nedavnim odlukama o ključnim kamatnim stopama Federalnih rezervi SAD, Japana, Kine i Britanije. Američki fjučersi i cene nafte su takođe zabeležili rast.

Kineske akcije su beležile porast nakon što je kineska centralna banka snizila stopu povratnog otkupa na 1,85%, sa prethodnih 1,95%. Ovo sniženje je usledilo nakon odluke banke da zadrži ključne kamatne stope na zajmove na istom nivou. U međuvremenu, na berzi Hang Seng u Hong Kongu zabeležen je rast od 0,8%, dok je Shanghai Composite indeks porastao za 0,7%.

Japanske berze su bile zatvorene zbog državnog praznika, ali je fokus ostao na monetarnoj politici Banke Japana koja je odlučila da zadrži referentnu stopu na 0,25%. Ova odluka rezultirala je oslabljivanjem japanskog jena u odnosu na američki dolar.

Na drugim tržištima, australijski S&P/ASX 200 je zabeležio pad od 0,5%, dok je južnokorejski Kospi porastao za 0,2%. U SAD-u, S&P 500 je zabeležio pad od 0,2%, Nasdaq Composite je opao za 0,4%, dok je Dow Jones Industrial Average dodao 0,1% i dostigao novi rekordni nivo.

Federalne rezerve su snizile glavnu kamatnu stopu prvi put u više od četiri godine, s ciljem da podrže ekonomiju i održe stabilnost tržišta rada. Ova odluka dolazi nakon što je inflacija u SAD opala sa prethodnih nivoa, a predsednik Federalnih rezervi je istakao važnost održavanja solidnog tržišta rada i izlaska privrede iz recesije.

Kritičari tvrde da su Federalne rezerve možda čekale predugo da smanje kamatne stope, što je dovelo do usporavanja zapošljavanja. Takođe, postoji zabrinutost da su tržišta akcija možda pregrejana, s obzirom na očekivanja da će Federalne rezerve uspeti da smanje inflaciju na 2% bez izazivanja recesije.

Banka Engleske je takođe odlučila da zadrži svoju glavnu kamatnu stopu nakon poteza Federalnih rezervi. U narednim danima se očekuju preliminarni izveštaji o poslovnim aktivnostima u SAD-u, revizija bruto društvenog proizvoda i informacije o potrošnji potrošača.

Na tržištima energenata, cena američke sirove nafte je porasla na 71,59 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent dostigla 75,01 dolara po barelu. Evro je jačao u odnosu na dolar.