Azijske akcije prate dobitke na Volstritu nakon što su ohrabrujući podaci u SAD smirili tremu oko ekonomije

Azijske akcije prate dobitke na Volstritu nakon što su ohrabrujući podaci u SAD smirili tremu oko ekonomije

Azijske akcije su zabeležile rast nakon što su američke akcije pokazale snažan oporavak, posebno nakon što je izveštaj o nezaposlenosti bio povoljniji od očekivanog. Ovaj preokret na Volstritu pružio je olakšanje investitorima koji su brinuli o usporavanju ekonomije.

Nikkei 225 indeks u Tokiju je porastao za 1,6%, dok je jen oslabio u odnosu na dolar, što je podržalo japanske akcije. Nedavni podaci o zapošljavanju iz SAD-a su izazvali zabrinutost zbog mogućeg usporavanja ekonomije, ali su bolje performanse na tržištima donele ohrabrenje.

Inflacija u Kini je bila viša od očekivanja, a indeks potrošačkih cena je porastao za 0,5%. Na tržištima poput Hang Senga u Hong Kongu i Shanghai Composite indeksa takođe su zabeleženi rastovi.

Na globalnom nivou, S&P 500 je zabeležio značajan rast, s najboljim danom od 2022. godine. Ovi pokazatelji, zajedno s pozitivnim izveštajima velikih kompanija o profitu, pružaju optimizam investitorima.

Analitičari ističu da trenutni tržišni pokazatelji više podsećaju na privremeni pad uzrokovan prekomernim trgovanjem, nego na dugoročni pad povezan s recesijom. Takođe, ističu da se promene na tržištu ne povezuju s globalnom finansijskom krizom iz 2008. ili recesijom iz 2020. godine.

Na tržištu obveznica, prinosi su porasli, dok su cene nafte takođe beležile blage rastove. Kompanije poput Eli Lilli su izveštavale o boljim rezultatima od očekivanih, što je dodatno podržalo tržište.

Ukupno gledano, tržište je pokazalo znake stabilizacije nakon nedavnih turbulencija, pružajući nadu u dalji oporavak i rast.