Azijska tržišta trguju mešovito nakon što se Volstrit popeo bliže svom rekordnom vrhu

Azijska tržišta trguju mešovito nakon što se Volstrit popeo bliže svom rekordnom vrhu

Azijske akcije bile su pomešane u petak nakon što su se akcije u Sjedinjenim Državama približile svojim rekordima nakon nekoliko ekonomskih izveštaja koji su bili blizu očekivanjima.

Američki fjučersi su se malo promenili i cene nafte su porasle.

Japanski referentni indeks Nikkei 225 skliznuo je 0,9% u jutarnjoj trgovini na 36.491,80 nakon povećanja od 3,4% u četvrtak.

Japanski jen je ojačao u odnosu na dolar, a USD/JPI je pao na 141,05 sa 141,79 u ranom trgovanju u petak, dodajući pritisak na izvoznu trgovinu zemlje.

„Ne očekuje se da će Banka Japana napraviti bilo kakve promene kamatnih stopa na svom sastanku sledeće nedelje, ali bi se moglo desiti da kreatori politike postave temelje za dalje povećanje kamatnih stopa u decembru i kasnije“, rekao je analitičar tržišta IG Ieap Jun Rong .

Podaci o industrijskoj proizvodnji Japana koji odražavaju proizvodnu potražnju postavljeni su za objavljivanje kasnije u petak, što bi moglo dodatno uticati na cenu jena.

Hongkonški Hang Seng je dodao 1,1% na 17.422,75, dok je Shanghai Composite oslabio 0,1% na 2.714,77.

Kina će u subotu objaviti svoje mesečne ekonomske podatke, uz predviđanja tržišta da će tri ključna indikatora — industrijska proizvodnja, investicije u osnovna sredstva i maloprodaja — pokazati usporavanje.

Na drugim mestima, australijski S&P/ASKS 200 porastao je 0,3% na 8.096,00. Južnokorejski Kospi oslabio je 0,1% na 2.568,41.

U četvrtak je S&P 500 porastao 0,7% na 5.595,76, popevši se na 1,3% svog rekorda postavljenog u julu nakon nestabilnog leta. Na putu je za četvrtu pobedničku nedelju u poslednjih pet.

Dov Jones Industrial Average je dodao 0,6% na 41.096,77, a Nasdak kompozitni indeks dobio je 1% na 17.569,68.

Nvidia je bila najjača sila koja je podigla S&P 500, porasla je za još 1,9% kako bi svoj rast za nedelju dana povećala na skoro 16%. Akcije kompanije čipova su se nedavno stabilizovale nakon što su tokom leta pale za više od 20% zbog zabrinutosti da su investitori previsoko podigli vrednost u svom ludilu oko veštačke inteligencije.

U jednom izveštaju se navodi da je broj američkih radnika koji su se prošle nedelje prijavili za beneficije za nezaposlene porastao, iako je i dalje nizak u odnosu na istoriju. Drugi je rekao da su cene koje se naplaćuju na veleprodajnom nivou bile 1,7% više u avgustu nego godinu dana ranije. To je usporavanje u odnosu na julsku stopu inflacije, ali osnovna mera koju ekonomisti vide kao bolji prediktor budućih trendova takođe je porasla više nego što se očekivalo.

Podaci o inflaciji bili su slični izveštaju od srede o cenama na nivou potrošača u SAD. To je nateralo trgovce da se klade da će Fed sledeće nedelje ostvariti smanjenje tradicionalne veličine od četvrtine procentnog poena, umesto većeg pola poena koji su neki očekivali.

Dok niže kamatne stope pomažu u podizanju ekonomije i investicionih cena, one takođe mogu dati više goriva inflaciji.

Na tržištu obveznica, prinos na 10-godišnji trezor porastao je na 3,68% sa 3,66% kasno u sredu. Pomalo se umiruje nakon što je od aprila pao na očekivanja o predstojećim sniženjima stopa. To ublažavanje je pomoglo da se prosečna stopa na 30-godišnju hipoteku u SAD ove nedelje povuče na najniži nivo u poslednjih 19 meseci, prema Fredi Meku.

U trgovanju energentima, referentna američka nafta je porasla za 31 cent na 68,28 dolara po barelu. Nafta Brent, međunarodni standard, dodala je 31 cent na 72,28 dolara po barelu.

Evro košta 1,1086 dolara, sa 1,1074 dolara.