Azijska tržišta su u padu nakon što je Volstrit imao najgoru nedelju u skoro 18 meseci

Azijska tržišta su u padu nakon što je Volstrit imao najgoru nedelju u skoro 18 meseci

Azija je bila svedok pada vrednosti akcija koje su rezultat novog negativnog trenda na Volstritu, gde je nedavno objavljeni izveštaj o američkom tržištu rada izazvao zabrinutost među investitorima. Nikkei 225 indeks u Japanu je zabeležio pad od 2,1%, spuštajući se na najniži nivo u skoro mesec dana. Iako je bruto domaći proizvod Japana zabeležio rast od 2,9% u drugom kvartalu, podaci su bili ispod očekivanja, što je dodatno doprinelo negativnom sentimentu na tržištu.

Analitičari ističu da svaki izraženiji strah od rizika može imati značajan uticaj na japanske akcije, dok se tokovi sigurnih luka mogu pozitivno odraziti na japanski jen, što je nepovoljno za izvoznike zemlje. U isto vreme, kinesko tržište takođe je zabeležilo gubitke usled razočaravajućih podataka o inflaciji. Podaci Nacionalnog biroa za statistiku pokazali su rast deflacionog pritiska, dok su cene potrošačke inflacije bile niže u poređenju sa prethodnom godinom.

Na finansijskim tržištima Hong Konga, Hang Seng indeks je pao za 1,8%, dok je šangajski kompozitni indeks zabeležio smanjenje od 0,9%. Australijski S&P/ASX 200 indeks i južnokorejski Kospi takođe su beležili pad vrednosti akcija. Sa druge strane, američki fjučersi i cene nafte su pokazali rast.

Na Volstritu, S&P 500 indeks je završio prošlu nedelju sa padom od 1,7%, dok je Dow Jones Industrial Average zabeležio smanjenje od 1%. Tržište obveznica takođe je bilo turbulentno, sa oscilacijama prinosa trezora nakon objave izveštaja o poslovima koji je pokazao da su poslodavci u SAD zaposlili manje radnika nego što se očekivalo.

Federalne rezerve, pod vođstvom predsednika Džeroma Pauela, sada razmatraju dalje korake u cilju očuvanja tržišta rada i prevencije recesije. Analitičari su podeljeni oko očekivanja smanjenja glavne kamatne stope na narednom sastanku. Postoji zabrinutost da bi potencijalno smanjenje kamatnih stopa moglo dovesti do povećanja cena investicija, ali takođe postoji strah da bi to moglo biti nedovoljno u slučaju recesije.

Iako je izveštaj o poslovima pokazao neke pozitivne podatke, kao što je smanjenje stope nezaposlenosti, tržište ostaje zabrinuto zbog neizvesnosti oko budućih poteza Federalnih rezervi. Divlje oscilacije prinosa trezora i nepredvidljivost tržišnih kretanja dodatno doprinose atmosferi neizvesnosti na globalnim finansijskim tržištima.