Azijska država razdeljuje gorivo

Azijska država razdeljuje gorivo

Državna kompanija Ceilon Petroleum Corporation (CPC) u Šri Lanki počela je u petak da razdeljuje količinu goriva dostupnog na pumpama. Bankrotirana zemlja je ove nedelje propustila da plati svoj spoljni dug, a nestašica hrane i energije izazvala je masovne proteste protiv vlade predsednika Gotabaje Rajapakse.

Vozači u automobilima, kombijima i terencima biće ograničeni na 19,5 litara goriva po kupovini, dok će motociklisti biti ograničeni na četiri, preneli su francuski državni mediji AFP. Vozačima će takođe biti zabranjeno da pune kante goriva.

CPC kontroliše oko dve trećine tržišta goriva Šri Lanke, a MOK Lanke – lokalna podružnica Indijske naftne korporacije – kontroliše ostatak. Vladini zvaničnici rekli su AFP-u da će MOK Lanke verovatno slediti njihov primer i uvesti racionalizaciju na sopstvenim stanicama u bliskoj budućnosti.

Benzinske stanice širom zemlje ponestaju goriva, dok gasa za kuvanje takođe nedostaje, a Litro Gas – glavni distributer Šri Lanke – kaže da ga neće imati do ponedeljka. Hrana je navodno poskupela četiri puta, a prijavljeni su i dugi redovi za osnovne namirnice poput pirinča, mleka u prahu i lekova.

Ceo kabinet Šri Lanke podneo je ostavku ranije ovog meseca, ostavljajući predsednika Gotabaju Rajapaksu i njegovog starijeg brata, premijera Mahindu Rajapaksu, da formiraju novu vladu. Demonstranti su, međutim, nastavili da se okupljaju u glavnom gradu Kolomba, okrivljujući predsednika za svoju ekonomsku nesreću.

Finansijska i humanitarna kriza Šri Lanke delimično je ubrzana pandemijom Covid-19, pošto je ostrvska država izgubila prihode od turizma. Visoka državna potrošnja i smanjenje poreza potom su iscrpili državnu kasu, a pokušaji države da otplati strane obveznice povećanjem štampanja novca doveli su do nagle inflacije.

Pored toga, sankcije zapadnog bankarstva Moskvi otežale su Šri Lanki da izvozi čaj – vitalnu novčanu kulturu – u Rusiju, i doprinele su porastu cena goriva širom sveta.

Sa ovim problemima koji se gomilaju, Rajapakšina vlada je u utorak najavila da će zaustaviti sve isplate svog spoljnog duga i umesto toga koristiti sve manje devizne rezerve za uvoz hrane i goriva.