Australija ima za cilj da smanji poreske olakšice za penzione fondove super bogatih

Australija ima za cilj da smanji poreske olakšice za penzione fondove super bogatih

Australijska vlada levog centra saopštila je u utorak da planira da smanji poreske olakšice za penzione fondove super bogatih, jer želi da popuni jaz u budžetskom deficitu i ublaži svoju rastuću gomilu duga.

Laburistička vlada premijera Entonija Albanezea, koja je došla na vlast u maju, ima za cilj da raspravlja o smanjenju poreskih olakšica nakon što donese zakone o budućnosti penzijskih ili penzionih fondova.

Smanjenje poreskih olakšica koje se plaćaju ljudima sa višemilionskim penzionim računima bi prikupilo milijarde preko potrebnih dolara godišnje za vladu.

„Imamo 32 samoupravna super fonda sa imovinom više od 100 miliona dolara – najveći samoupravni super fond ima preko 400 miliona dolara imovine“, rekao je pomoćnik blagajnika i ministar za finansijske usluge Stiven Džons na AFR Super & Vealth samitu u Sidnei.

„Vlada slavi uspeh, ali povlašćeno oporezivanje ovakvih sredstava ima stvarnu cenu za budžet“, rekao je on.

Vlada je u svom saopštenju federalnog budžeta prošlog meseca rekla da vidi da će se njen godišnji deficit proširiti na oko 50 milijardi australskih dolara (32 milijarde dolara) do finansijske godine 2025/26, kako se cene roba hlade i pritisci na potrošnju rastu.

Predviđa se da će dug do te godine porasti na 1,16 biliona dolara, što je ekvivalentno 43% bruto domaćeg proizvoda, zbog finansijskog uticaja pandemije u poslednje dve godine.

Menadžeri penzijskih fondova su imali koristi od sistema obaveznih doprinosa poslodavaca koji je uveden početkom 1990-ih. To je ostavilo fondove puni novca za ulaganje, ali sa ograničenom domaćom imovinom u koju se može investirati.

Džons je rekao da će obezbeđivanje jasnog cilja za super fondove omogućiti sektoru da identifikuje mogućnosti u kojima su nacionalni interesi i interesi članova usklađeni.

Vlada je prošlog meseca saopštila da je razgovarala sa super fondovima o ulaganju u pristupačne stambene projekte, kako bi pomogla u rešavanju stambene krize.

„Fondovi za penzijski staž su podržali naš stambeni sporazum i radiće sa nama kako bismo povećali ulaganja koja su u interesu njihovih investitora i članova, kao i za nacionalni interes“, rekao je Džons.