Argentinska delegacija će sledeće nedelje otputovati u SAD na razgovore sa MMF-om

Argentinska delegacija će sledeće nedelje otputovati u SAD na razgovore sa MMF-om

Argentinska vlada će sledeće nedelje poslati delegaciju u Vašington u pokušaju da finalizira ponovne pregovore o svom zajmu od 44 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), rekao je Rojtersu izvor uključen u razgovore u petak.

Delegacija je prvobitno planirala da otputuje već u junu.

Treća po veličini privreda u Latinskoj Americi namerava da promeni raspored isplata postavljen za ostatak godine usred nagle inflacije, slabljenja pezosa i istorijske suše koja je ometala izvoz poljoprivrede i smanjila dolarske rezerve centralne banke.

„Pregovori su u redu, sledeće nedelje naš tim će biti tamo (u Vašingtonu) cele nedelje. Veoma smo blizu (dogovoru)“, rekao je izvor pod uslovom da ostane anoniman.

Fond je preko portparola rekao da su trenutne diskusije usredsređene na podršku akumulaciji rezervi i poboljšanju fiskalne stabilnosti „priznajući uticaj suše“.

Grupo SBS je u napomeni naveo da se ponovni pregovori sa MMF-om zasnivaju na promeni kursa kroz devalvaciju valute, ali da „vlada i dalje odbija“.

U junu je Argentina bila prinuđena da MMF-u plati dug od 2,7 milijardi dolara koristeći poslednje rezerve svojih specijalnih prava vučenja (SDR) i valutnu razmenu u kineskim juanima kako ne bi oslabila svoje rezerve u američkim dolarima.

Vlada je takođe ove nedelje odložila otplatu kredita od 2,6 milijardi dolara za jul do kraja meseca, uključujući 1,3 milijarde dolara koji su dospeli u petak.

Argentinci će u avgustu glasati na primarnim izborima, uoči opštih izbora u oktobru.