Argentina uvodi veću novčanicu usred galopirajuće inflacije

Argentina uvodi veću novčanicu usred galopirajuće inflacije

Argentina je pustila u opticaj novu novčanicu od 2.000 pezosa, pošto zemlja trpi jednu od najvećih stopa inflacije na svetu koja je desetkovala vrednost lokalne valute, piše AP.

Nova novčanica vredi duplo više od prethodne najveće novčanice u opticaju, ali i dalje vredi samo 8,21 dolara po zvaničnom kursu i 4,08 dolara po kursu na crnom tržištu. Stroge kontrole kapitala znače da je pristup zvaničnom deviznom tržištu izuzetno ograničen, a pezos vredi mnogo manje na paralelnim tržištima.

Sa godišnjom stopom inflacije koja je u aprilu dostigla 109 odsto, maloprodajna preduzeća i banke žale se na poteškoće u poslovanju kada je najveća novčanica u opticaju tako male stvarne vrednosti.

Ljudi koji plaćaju račune gomilama gotovine postali su uobičajeni prizor, a bankomati redovno ostaju bez novca, posebno vikendom i praznicima.

Veliki sektor argentinske privrede je neformalan, tako da su gotovinska plaćanja i dalje uobičajena.

Centralna banka je u saopštenju za javnost navela da će, dok proces digitalizacije plaćanja napreduje, novčanica od 2.000 pezoa „poboljšati funkcionisanje bankomata i, istovremeno, optimizovati transport gotovine“.

Novi zakon odaje počast javnom zdravstvenom sistemu u zemlji i sadrži portrete lekara Sesilije Grirson, prve lekarke u zemlji, i Ramona Karila, prvog ministra zdravlja.

Očekuje se da će distribucija novih računa biti postepena kako ih banke dobijaju.

Potrošačke cene su u aprilu porasle za 8,4% u odnosu na prethodni mesec, a inflacija je dostigla 32% u prva četiri meseca ove godine, prema državnoj statističkoj agenciji INDEC

Ekonomski konsultanti očekuju da će inflacija u maju biti još veća i procenjuju stopu inflacije od najmanje 130% za godinu.