Argentina obećava da će se boriti protiv pada pezosa na crnom tržištu

Argentina obećava da će se boriti protiv pada pezosa na crnom tržištu

Argentinski ministar ekonomije Serhio Masa obećao je u utorak da će osloboditi „sve alate“ za suzbijanje opasnog pada valute pezosa, koja je na popularnim crnim tržištima pala blizu 500 pezosa za dolar usred širih ekonomskih strahova, piše Rojters.

Pezos je u utorak dostigao 495 na neformalnim tržištima koja su cvetala pošto je zvanično devizno tržište pod strogom kontrolom. To je manje sa 400 pezosa po dolaru pre nešto više od nedelju dana i u poređenju sa zvaničnom spot stopom od oko 221.

Pad od 7% u utorak usledio je posle dnevnog pada od 4,6% u ponedeljak, već najvećeg u poslednjih devet meseci. Jaz između crne i zvaničnih stopa od nekih 124% najveći je od prošlog jula, što izobličava cene i dodatno podstiče visoku inflaciju.

Pad pezosa na crnom tržištu izvršio je pritisak na vladu predsednika Alberta Fernandeza da devalvira valutu, čemu se dugo opirao, i primorao je centralnu banku da poveća intervenciju na deviznom tržištu koje je u martu iznosilo preko milijardu dolara.

JPMorgan je u petak rekao da Argentina takođe nije ispunila primarni fiskalni cilj programa MMF-a za kraj marta, i rekao da će vlada zatražiti formalno izuzeće od Fonda, „ali i verovatno ublažavanje godišnjeg cilja primarnog deficita od 1,9% BDP-a za 2023. predstojeći pregled“.