Azijska tržišta porasla uoči odluke Fed-a o kamatnim stopama

Azijska tržišta porasla uoči odluke Fed-a o kamatnim stopama

Azijske berze uglavnom su porasle u ponedeljak uoči, kako se očekuje, odluke Federalnih rezervi ove nedelje da ponovo podignu kamatne stope usred nade investitora da će američka centralna banka smanjiti planove za još povećanja.

Tokio, Hong Kong i Seul su napredovali, dok je Šangaj odbio. Cene nafte su pale. Evro je ostao ispod 1 dolara.

Volstrit je prošlu nedelju završio na višem nivou nakon što su Apple i druge velike kompanije prijavile jake profite i ubrzano merenje inflacije u septembru.

Očekuje se da će Fed na ovonedeljnom sastanku objaviti još jedno povećanje stope od 0,75 procentnih poena, što je tri puta više od uobičajene marže. Investitori traže znake da su zvaničnici zadovoljni da ranija povećanja nametnuta radi hlađenja inflacije koja je blizu maksimuma od četiri decenije funkcionišu i da buduća povećanja mogu biti manja.

Investitori se brinu da bi povećanje stopa od strane Fed-a i drugih centralnih banaka radi smirivanja inflacije moglo dovesti globalnu ekonomiju u recesiju. Centralna banka SAD podigla je referentnu kreditnu stopu na raspon od 3% do 3,25% sa blizu nule u martu.

„Ton predsedavajućeg Fed-a Džeroma Pauela biće važan“ nakon ovonedeljnog sastanka, rekao je Ieap Jun Rong iz IG u izveštaju. Investitori traže „povećanu zabrinutost zbog ekonomskih uslova“ umesto „trenutne odlučnosti da se ukroti inflacija“.

Nikkei 225 u Tokiju je ojačao 1,6% na 27.529,33, pošto je vlada izvestila da je maloprodaja porasla u septembru, iako je industrijska proizvodnja oslabila.

Shanghai Composite Indek je pao za 0,2% na 2.909,48 nakon što je istraživanje o proizvodnji pokazalo slabljenje proizvodnje i potražnje. Hongkonški Hang Seng je napredovao za 0,7% na 14.970,21.

Kospi u Seulu je dodao 0,9% na 2.289,00, a Sidnejski S&P-ASKS 200 je dobio 0,8% na 6.836,80. Tržišta Novog Zelanda i jugoistočne Azije su takođe dobila.

Na Vol Stritu je referentni indeks S&P 500 porastao 2,5% u petak na 3.901,06 nakon što su podaci američke vlade pokazali da su potrošačke cene porasle za 6,2% u odnosu na godinu ranije u septembru, isto kao i stopa iz prethodnog meseca.

Osnovna inflacija, koja uklanja nestabilne cene hrane i energije da bi pokazala osnovni trend, ubrzala je na 5,1% sa avgustovskih 4,9%. Pauel i drugi zvaničnici Fed-a rekli su da su spremni da drže kamatne stope na povišenim sve dok ne budu sigurni da će inflacija ugašena.

Dov Jones Industrial Average porastao je 2,6% na 32.861,80. Nasdak kompozit je porastao 2,9% na 11.102,45.

Apple Inc. je porastao za 7,6% nakon što je prijavio veći kvartalni profit od očekivanog. Intel je skočio za 10,7% nakon što je ostvario veću zaradu od očekivane, ali je rekao da je video „pogoršanje ekonomskih uslova“. Gilead Sciences Inc. je skočio za 12,9%, a T-Mobile US Inc. dobio je 7,4% nakon što su takođe nadmašili prognoze profita.

Amazon.com Inc. izgubio je 6,8% nakon što je kompanija dala slabiju prognozu prihoda od očekivanog.

Ranije u slabom periodu, Facebook operater Meta Platforms Inc. izgubio je skoro četvrtinu svoje berzanske vrednosti nakon što je prijavio drugi kvartal zaredom o padu prihoda. TikTok. Microsoft Corp. i Google-ova matična kompanija, Alphabet Inc., takođe su prijavili usporavanje u ključnim oblastima.

Takođe u petak, vladini podaci pokazali su da je povećanje plata američkim radnicima u skladu sa očekivanjima. Pauel je naveo plate kao jednu meru koju Fed posmatra dok odlučuje da li će povećati stope.

Prinos na dvogodišnji trezor, koji ima tendenciju da prati očekivanja za akciju Fed-a, porastao je na 4,42% sa 4,28% kasno u četvrtak. Desetogodišnji prinos, koji pomaže u određivanju stopa za hipoteke i mnoge druge kredite, popeo se na 4,01% sa 3,93%.

Na energetskim tržištima, referentna američka nafta je izgubila 33 centa na 87,57 dolara po barelu u elektronskom trgovanju na berzi u Njujorku. Ugovor je u petak pao za 1,18 dolara na 87,90 dolara. Nafta Brent, koja je korišćena za cene međunarodne nafte, povukla se za 52 centa na 93,25 dolara po barelu u Londonu. U petak je pao za 1,19 dolara na 95,77 dolara.

Dolar je porastao na 148,06 jena sa 147,53 jena u petak. Evro je pao na 99,53 centa sa 99,55 centi.