Tržište komercijalnih nekretnina se suočava sa krizom

Tržište komercijalnih nekretnina se suočava sa krizom

Investitori i zajmodavci komercijalnih nekretnina suočavaju se sa sve većom neizvesnošću o budućnosti ovog sektora, naročito u svetlu promenjenih navika potrošača i rada od kuće. Gradovi kao što su London, Los Anđeles i Njujork su preplavljeni zgradama koje više nisu potrebne ili željene od lokalnog stanovništva. Ričard Marfi, profesor na Univerzitetu Šefild, upozorava da vlasnici komercijalnih nekretnina treba da budu zabrinuti, dok agencija Moodi’s Investors Service izveštava o znatnom neizmirenom dugu u ovom sektoru.

Situacija u komercijalnim nekretninama je postala sve napetija, sa rastućim gubicima u američkim bankama i povećanom verovatnoćom da će firme u ovom sektoru imati veći kreditni rizik. Džefri Šerman, zamenik direktora za investicije u DoubleLine, upozorava na mogućnost problema sa likvidnošću u refinansiranju komercijalne imovine, dok neki kreatori globalne politike ostaju ubeđeni da situacija neće dovesti do kreditne krize poput one iz 2008-2009. godine. Međutim, promene u vrednostima komercijalne imovine u nekim zemljama, kao što je Velika Britanija, mogu ukazivati na skrivene probleme.

Globalni trendovi, uključujući povećanje slobodnih radnih mesta u nekim finansijskim centrima i pritisak da se smanji karbonski otisak, dodatno komplikuju tržište komercijalnih nekretnina. Jones Lang LaSalle ukazuje na negativan rast zakupa u nekim velikim gradovima, dok AustralianSuper obustavlja nova ulaganja u kancelarijsku i maloprodajnu imovinu. Sve više, vlasnici nekretnina suočavaju se sa potrebom za rekonstrukcijom kako bi zadovoljili ekološke ciljeve, dok prodavci na kratko povećavaju aktivnosti, kladeći se da će cene akcija potonuti. Capital Economics prognozira nižu premiju za rizik imovine u budućnosti, upućujući na novu ekonomsku realnost u ovom sektoru.