Agresivno pooštravanje centralne banke NZ izaziva zabrinutost

Agresivno pooštravanje centralne banke NZ izaziva zabrinutost

Očekuje se da će centralna banka Novog Zelanda ove nedelje ostvariti treće uzastopno povećanje kamatne stope za pola poena u svojoj najagresivniji politici pooštravanja u više od dve decenije, ali sve veći znaci potencijalno oštrog ekonomskog pada mogu ublažiti jastrebove crtica.

Opadanje poverenja i posrnuli ekonomski podaci dovode do pitanja tržišta da li će Rezervna banka Novog Zelanda (RBNZ) učiniti više štete nego koristi u svojoj borbenoj potrazi za obuzdavanjem rastuće inflacije.

„Monetarna politika funkcioniše sa zakašnjenjem: utiče na poverenje, a zatim na aktivnost i na kraju na inflaciju“, rekla je glavna ekonomista ANZ-a Šeron Zolner.

„Dakle, fokusirajući se na te indikatore inflacije, oni voze gledajući u retrovizor, što vam govori da postoji prilično velika šansa da će propustiti skretanje i završiti prekomerno zategnuti.“

Predvodnik u povlačenju stimulansa iz ere pandemije među svojim kolegama, jastrebski korak RBNZ-a da obuzda najvišu inflaciju u tri decenije, na 6,9%, doveo je do povećanja stope već za 175 baznih poena od oktobra.

Porast od 50 baznih poena na reviziji politike u sredu znači da će se oni desetostručiti sa rekordno niskih 0,25%. A ekonomisti predviđaju još jedno povećanje od pola poena u avgustu, što bi ga učinilo najagresivnijim pooštravanjem politike od uvođenja zvanične stope gotovine 1999. godine.

Guverner RBNZ Adrian Orr rekao je da je rano i brzo i dalje najbolji put za centralnu banku u postizanju svojih primarnih ciljeva inflacije i zapošljavanja. (nP8N2VA01J)

Ali problem – i problem sa kojim bi se mogle suočiti i druge centralne banke, kao što su Australija i Južna Koreja, dok se kreću dalje u sopstvene cikluse pešačenja kako bi suzbile neumerenu inflaciju – je u tome što brza promena stvara stvarni rizik od prevrtanja zemlje u recesiju.

„Više preduzeća se suočava sa visokim troškovima, a više preduzeća – skoro isti procenat – podiglo je cene u junu, tako da sve to ukazuje na dalje intenziviranje inflatornih pritisaka, tako da će Rezervna banka nastaviti dalje“, rekla je Kristina Leung, direktorka ekonomista u NZIER-u.

Međutim, niz slabih ekonomskih podataka doveo je do toga da je tržište poništilo svoja očekivanja da će centralna banka ispuniti svoj plan da udvostruči stopu gotovine u narednoj godini.

Najnovija anketa Rojtersa pokazuje stope od 3,50% za celu sledeću godinu, što je manje od prognoze RBNZ-a u maju da se stope popnu na 4,00% do sredine sledeće godine.

Odražavajući promenu tržišnih cena, tri najveće banke su prošle nedelje smanjile svoje dvogodišnje hipotekarne stope za oko 30 baznih poena.

Ekonomija se neočekivano smanjila za 0,2% u prvom kvartalu, a Zollner iz ANZ-a rekao je da je blizu pitanja da li je ekonomija rasla u drugom kvartalu ili je skliznula u recesiju.

Rastuća inflacija – i inflaciona očekivanja – i nedostatak rasta plata šteti tražnji domaćinstava. U isto vreme, nekada usijano tržište nekretnina sada je palo oko 9% od novembra, a očekuje se dalji pad.

Jedno istraživanje je pokazalo da je poslovno poverenje palo na najniži nivo od početka pandemije COVID-a, pri čemu dve trećine kompanija očekuje da će se uslovi pogoršati, dok je drugo pokazalo da je poverenje potrošača najniže u 34-godišnjoj istoriji serije.

„Realna ekonomija se pogoršala u odnosu na onu na kojoj je RBNZ bazirao svoju majsku stopu“, navode ekonomisti Banke Novog Zelanda u napomeni.

Ako bi centralna banka ove nedelje objavila punu stopu, „bilo bi značajne rasprave o mogućnosti ublažavanja tempa i obima ciklusa pooštravanja“.