Amerikanci menjaju navike kako troškovi goriva rastu

Amerikanci menjaju navike kako troškovi goriva rastu

Otprilike dve trećine vlasnika vozila ili domaćinstava u SAD pravi značajne promene u svojim obrascima vožnje jer cena benzina raste, pokazuje najnovija anketa koju je sproveo Maru Public Opinion.

Prema anketi, 66% vozača je ili promenilo ili će promeniti svoje dnevne navike vožnje, ako cena benzina ostane između 4,12 i 4,35 dolara po galonu.

Prosečna cena benzina AAA trenutno se kreće oko 4,3 dolara po galonu. Cifra je zasnovana na podacima o cenama pumpi sa 130.000 benzinskih stanica širom SAD.

Od 1.392 ispitanika, 34% je reklo da verovatno neće promeniti svoje vozačke navike sve dok cena ne bude blizu 5 dolara po galonu. Nekoliko američkih država, uključujući Kaliforniju i Nevadu, već su premašile taj nivo.

„Cene benzina su nastavile da raste prošle nedelje, dok su cene nafte održavale više nivoe, ali prava priča je dizel gorivo, koje je skočilo na najviši nivo ikada viđen“, rekao je Patrik De Han, šef analize nafte u GasBuddiju. CBS Nevs.

„Za sada, rastuća cena dizela će se sigurno osetiti u prodavnici prehrambenih proizvoda, prodavnici hardvera ili na vašem sledećem letu kako cene goriva za avione budu ubrzane, što će dovesti do kontinuiranog rasta inflacije koja će verovatno talasati ekonomiju“, dodao je analitičar.

Istraživanje naglašava uticaj viših troškova energije na potrošače u SAD, pri čemu 62% ispitanika smanjuje upotrebu svojih automobila za kupovinu namirnica ili posete lekaru, a 41% ne puni svoje rezervoare za gas, već samo stavlja ono što mogu da priušte.

U međuvremenu, 35% odlučuje da ostavi automobile kod kuće i ide javnim prevozom, 34% se vozi na različite benzinske pumpe da bi pronašlo najbolje cene, a 29% je otkazalo planirana letnja putovanja automobilom.