Američki vozači stvaraju nestašicu goriva u Meksiku

Američki vozači stvaraju nestašicu goriva u Meksiku

Vlada je bila prinuđena da ukine subvencije za benzin u pograničnim regionima.

Meksiko je bio primoran da ukine subvencije za benzin u regionima koji se graniče sa SAD, jer američki vozači hrle u to područje da bi se snabdeli jeftinijim gorivom.

„U Sjedinjenim Državama cene benzina su više nego u Meksiku, a građani te zemlje prelaze granicu da bi se zalihe“, navodi se u saopštenju meksičkog ministarstva finansija u subotu, dodajući da pogranični regioni sada trpe nestašicu benzina „zbog neravnoteža između ponude i potražnje“.

Ministarstvo je dalje objavilo da se politika subvencija zemlje, koja je nedavno uvedena u borbu protiv rastućih cena goriva, neće primenjivati u pograničnim regionima SAD od 2. do 8. aprila.

Suspenzija se odnosi na gradove u državama Tamaulipas, Nuevo Leon, Koauila, Čivava, Sonora i Donja Kalifornija, uključujući Tihuanu, koji se smatra jednim od najprometnijih graničnih prelaza na svetu.

Cene benzina u SAD su prošlog meseca oborile istorijske rekorde pošto su globalne cene nafte porasle zbog problema sa snabdevanjem u vezi sa vojnom operacijom Moskve u Ukrajini i usled antiruskih sankcija, za koje mnogi strahuju da bi mogle da ugroze sposobnost Rusije da izvozi naftu. Zemlja je najveći svetski dobavljač nafte na globalnim tržištima, izvozeći oko 2,85 miliona barela dnevno, prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA).

Međutim, uprkos globalnom skoku cena nafte, meksički vozači su do sada bili pošteđeni većih troškova goriva zbog subvencije koju je nedavno uvela vlada. Sam Meksiko je veliki proizvođač i izvoznik nafte, a vlada je ranije ove nedelje rekla da planira da nastavi da subvencioniše benzin na pumpi koristeći dodatni prihod koji prikuplja od viših cena od izvoza nafte. Ministar finansija Rohelio Ramirez de la O nedavno je rekao da će Meksiko moći da zadrži rastuće troškove kroz subvencije čak i ako cena sirove nafte skoči na 155 dolara po barelu.

Meksiko nije jedina zemlja koja pokušava da se bori sa rastućim troškovima benzina putem subvencija ovom sektoru. Irska je prošlog meseca objavila da smanjuje akcize na benzin i dizel do kraja avgusta kako bi ograničila cene, a Portugal je takođe rekao da će sniziti poseban porez na gorivo. Francuska, Brazil i Velika Britanija su rekli da razmatraju slične mere.