Američki hedž fondovi napuštaju Kinu u drugom kvartalu

Američki hedž fondovi napuštaju Kinu u drugom kvartalu

Investitori hedž fondova sa sedištem u SAD, uključujući Coatue, D1 Capital i Tiger Global, smanjili su svoju izloženost kineskim kompanijama u drugom tromesečju, pošto se činilo da se ekonomski izgledi zemlje kolebaju, a geopolitičke tenzije su porasle, piše Rojters.

Tiger Global je smanjio svoju poziciju u JD.com za otprilike 12%, na 719,3 miliona dolara sa 1,1 milijardu dolara, dok je takođe smanjio broj akcija u Kanzhunu.

Coatue Management LLC, koju je osnovao Philippe Laffont, nekadašnji Tiger Management, smanjio je svoje pozicije u Alibabi, Baidu, JD.com, Kanzhun, KE Holdings, Li Auto i PDD Holdings, pokazuju regulatorni podnesci.

Hedž fond je smanjio svoju poziciju u Alibabi za otprilike 90 odsto od marta do juna, pokazuju prijave.

D1 Capital Partners je takođe bacio svih svojih 1,7 miliona akcija – ili 176,8 miliona dolara – u Alibabu, prema dokumentima.

Moore Capital Management Luisa Bekona prodao je preko 200 miliona dolara u akcijama Alibabe, napuštajući svoju poziciju u kompaniji.

Scion Asset Management Majkla Berija prodao je male pozicije koje je imao u Alibabi i JD.com.

Fondovi nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Svakog kvartala institucionalni investitori moraju da obelodane svoje pozicije kapitala u takozvanim 13-F podnescima, ali ne daju nikakvo objašnjenje za promene pozicioniranja.

Iako gledaju unazad, mnogi investitori ih pretražuju u potrazi za trendovima.

Promene su usledile pošto su se nade u porast rasta nakon COVID-a smanjile jer podaci pokazuju neujednačen oporavak, dok su geopolitičke tenzije između SAD i Kine takođe izazvale zabrinutost.

Brige su se pojačale poslednjih dana, jer najveći privatni investitor u zemlji, Countri Garden, nastoji da odloži plaćanje privatne obveznice na kopnu.

U međuvremenu, prošle nedelje američki predsednik Džo Bajden objavio je izvršnu naredbu o zabrani nekih američkih tehnoloških investicija u Kini, što je izazvalo zabrinutost među menadžerima fondova.

Usred tih neizvesnosti, uzajamni fondovi usmereni na Kinu takođe su pretrpeli neto odliv od 674 miliona dolara u drugom tromesečju.

Krajem jula, izloženost hedž fondova prema Kini bila je znatno ispod petogodišnjeg proseka, pokazao je Goldman Sachs.